Τα τρωκτικά της "πράσινης ανάπτυξης" (σκίτσο Γιάννης Καλαϊτζής)

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Τεράστια μόλυνση του περιβάλλοντος στην Ηγουμενίτσα


από το artinews

Όλα στο βωμό του κέρδους. Θυσία το περιβάλλον. Θυσία και η υγεία των ανθρώπων.  

Οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, εκτός από τη νόμιμη χρήση της καρκινογόνας φορμόλης, μολύνουν και με πολλούς άλλους -μη νόμιμους- τρόπους.
Ένας απ’ αυτούς είναι και το χρώμα των βαμμένων διχτυών, που είναι τοξικό. Συγκεκριμένα, στην εκτροφή ψαριών, τα δίχτυα που χρησιμοποιούνται βάφονται προκειμένου να μην βρωμίζουν (για την ακρίβεια να αργούν να βρωμίσουν) από μύδια και φυτά λόγω της φωτοσύνθεσης. Γιατί όταν βρωμίζει το δίχτυ «κλείνει» με συνέπεια να εμποδίζει την ανανέωση των νερών και έτσι να μην οξυγονώνεται καλά το εκτρεφόμενο ψάρι.

Όταν βρωμίζει το δίχτυ, το πλένουν σε παράνομα πλυντήρια για να ξαναβαφτούν. Από την πλύση ένας τεράστιος αριθμός παρασίτων, ιών και τοξικού χρώματος που είναι πάνω στα δίχτυα διοχετεύεται ξανά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει ακόμα και μέσα σε προστατευόμενα κλειστά οικοσυστήματα πάρα πολύ σημαντικά για την αλυσίδα της φύσης όπου ζουν ενδημικά και μεταναστευτικά σπάνια είδη πτηνών.

Τεράστιες ποσότητες τοξικού χρώματος χύνεται στο δέλτα του Καλαμά, στον Αμβρακικό κόλπο, στο δέλτα του Αχελώου, στον Μαλιακό κόλπο και όπου αλλού υπάρχουν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.

Οι φωτογραφίες που δημοσιοποιούμε είναι από τον όρμο του Βάλτου στην Ηγουμενίτσα, που είναι χαρακτηρισμένος ως περιοχή «νατούρα», ένα κυριολεκτικά στολίδι της φύσης, το οποίο καταστρέφεται από άνομα συμφέροντα. Μάλιστα, το Λιμενικό μετά από καταγγελία συνέλαβε τους υπεύθυνους της τεράστιας αυτής καταστροφής.

Το γεγονός πως όλη αυτή η μόλυνση (μαζί με τη χρήση της νομιμοποιημένης καρκινογόνας φορμόλης) καταλήγει και στα εκτρεφόμενα ψάρια που φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτή, πραγματικά σοκάρει.

Άραγε, η κυβέρνηση δεν βλέπει το έγκλημα; Οι κοινωνικοί θεσμοί δεν βλέπουν τίποτα;


periperiperiperiperiperiperi

tags

"ανάπτυξη" #ΣώστεΤηνΉπειρο #Save Agrafa Αγορές Βιολογικών Προϊόντων αγωγοί πετρελαίου Αιθαλομίχλη Αιολικά πάρκα Ανεμογεννήτριες αντικυνήγι ΑΠΕ Αποανάπτυξη Αριστερά και Οικολογία Ασωπός ΒΑΠΕ Βιολογική Γεωργία βιομηχανικές ΑΠΕ Βιοποικιλότητα ΒΙΠΕ Εύβοιας Βρυσούλες Γεωργία Διαχείριση Απορριμάτων Δικαιώματα των ζώων Δίκτυα Ενέργειας Εκτροπή Αχελώου Εμπόριο γούνας Εξασθενές Χρώμιο Εξοικονόμηση ενέργειας εξορύξεις υδρογονανθράκων εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο εξόρυξη χρυσού Ευρωπαίοι Πράσινοι Ιδιωτικοποίηση του νερού Ιχθυοκαλλιέργειες καταστροφική αλιεία Κλιματική αλλαγή κλιματική δικαιοσύνη μέθοδος flash smelting Μεσσαπία Μεταλλαγμένα Μεταλλεία Χρυσού μικρές ανεμογεννήτριες Οικολογία Οικολόγοι Πράσινοι παγκοσμιοποίηση - τοπικοποίηση Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Πολιτική Οικολογία Πράσινη Ανάπτυξη Πράσινο Ινστιτούτο Πράσινοι Οικολογία Πυρηνική Ενέργεια Ραδιενέργεια Ρύπανση Σκουριές Στόχοι ΑΠΕ 2030 Στόχοι ΑΠΕ 2050 Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα τοπικοποίηση υδραυλική ρωγμάτωση υπερθέρμανση φορμόλη Φουκουόκα Φουκουσίμα Φωτοβολταϊκά Χαλκιδική SOS χημικά όπλα Bayer eldorado gold Greenpeace Monsanto TAP