“Το Τριμελές Πρωτοδικείο Νάξου καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 16 μηνών με αναστολή τη νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρείας «105 ΑΕ», που είχε ξεκινήσει την ανέγερση τουριστικού καταλύματος στο νησάκι-ακρωτήρι Κουμπάρα-Διακοφτό, όπου διαπιστώθηκαν μεγάλης κλίμακας δομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις." γράφει ο Στέργιος Ζιαμπάκας στην Εφημερίδα των Συντακτών. (*)
Και συνεχίζει:
"Περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς, κάτοικοι είχαν προειδοποιήσει για ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον αυτής της γωνιάς της Ιου από τις μεγάλης κλίμακας δομικές παρεμβάσεις, οι οποίες εξελίσσονταν μάλιστα κατά παράβαση της νομοθεσίας, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατόπιν αυτοψίας τους στην περιοχή του έργου.
Οι ποινές στην εκπρόσωπο της εταιρείας επιβλήθηκαν χθες, με το δικαστήριο να την καταδικάζει για παραβιάσεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας.”
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι ενέργειες που κρίθηκαν καταδικαστέες είναι η κατασκευή γέφυρας «λειτουργικής σύνδεσης» της Κουμπάρας με το Διακοφτό, με οριζόντιες επιφάνειες μπετόν αντί ξύλινων πασσάλων, εργασίες που αλλοίωσαν τη μορφολογία τμήματος οριοθετημένου ρέματος και η φύτευση ξενικών ειδών, με τη νομοθεσία να προβλέπει χρήση αυτοφυούς χλωρίδας (φυτεύτηκαν φοίνικες). Επιπλέον, η εκπρόσωπος της εταιρείας καταδικάστηκε για παράβαση της νομοθεσίας προστασίας του αιγιαλού και συγκεκριμένα για αυθαίρετες κατασκευές που στερούνταν οικοδομικές άδειες. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιχειρηματική εκπρόσωπος προτίθεται να ασκήσει έφεση.
Η παραλία της Κουμπάρας συνδέεται με το νησάκι Διακοφτό με μια στενή λωρίδα αμμουδιάς. Η πρόσβαση στο νησάκι διακόπτεται τους χειμερινούς μήνες (εξ ου και το όνομα Διακοφτό) από τη φουσκωμένη θάλασσα. Το συγκεκριμένο σημείο κοσμεί σχεδόν όλες τις καρτ ποστάλ της Ιου και της παραλίας Κουμπάρας με το νησάκι Διακοφτό.
Σε αυτό το ανεπανάληπτης ομορφιάς τοπίο, η εταιρεία «105 ΑΕ» θέλησε να κατασκευάσει ένα τουριστικό χωριό…Τα έργα έχουν σταματήσει με διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2016 (αν και το τσιμέντωμα είχε συνεχιστεί για ένα διάστημα μετά τη διαταγή).
«Υπάρχουν δικαστές στη Νάξο»!
Με ανάλογα σχόλια υποδέχθηκαν τις χθεσινές εξελίξεις όσοι παρακολουθούν την υπόθεση του περιβαλλοντικού εγκλήματος που συντελούνταν με την οικοδόμηση ενός μνημείου φυσικού κάλλους στην Ιο.
Αναμφίβολα η χθεσινή δικαστική απόφαση αποτελεί μεγάλη νίκη για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους συλλογικούς φορείς που θέλησαν να προστατεύσουν τη φυσιογνωμία της Ιου. Σχολιάστηκε μάλιστα πολύ θετικά η αποδοχή της παρουσίας του σωματείου «Σώστε την Ιο (Save Ios)» από το δικαστήριο, για παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.
Τι λέει το σωματείο Σώστε την Ιο (Save-Ios):
ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
Από το 2005 και μετά, μεγάλο μέρος της Ίου αγοράστηκε από εταιρείες πίσω από τις οποίες βρίσκονται κοινά επενδυτικά συμφέροντα. Οι εταιρείες αυτές προωθούν επενδυτικά σχέδια μεγάλης κλίμακας για σύνθετα τουριστικά καταλύμματα και πεντάστερα ξενοδοχεία. Για τα επενδυτικά αυτά σχέδια έχουν εγκριθεί κρατικές επιδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ. Το εύρος της σχεδιαζόμενης τουριστικής ανάπτυξης είναι δυσανάλογο με τη φέρουσα ικανότητα του νησιού. Eνώ μικρό μόνο μέρος των σχεδίων έχει εκτελεστεί μέχρι τώρα, έχουν ήδη υπάρξει εκτεταμένες περιβαλλοντικές καταστροφές και παραβατικότητα. Η Ίος κινδυνεύει να χάσει την παραδοσιακή Αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία της—το στοιχείο που την καθιστά ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Αυτού του είδους η «ανάπτυξη» δεν είναι βιώσιμη, δεν προάγει το δημόσιο συμφέρον, και δεν πρέπει να υποστηρίζεται από την Πολιτεία.
Το σωματείο «Σώστε την Ίο» (Save Ios) έχει ιδρυθεί με σκοπό να προστατεύσει την παραδοσιακή Αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία της Ίου, να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και άλλους κοινόχρηστους χώρους, και να προάγει την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού. Στην παρούσα ιστοσελίδα το σωματείο παραθέτει υλικό για την Ίο και τις ομορφιές της, για τις καταστροφές που συντελούνται, καθώς και για την αντίδραση της Πολιτείας και των ΜΜΕ, που είναι σε γενικές γραμμές ανεπαρκής. Η ιστοσελίδα έχει σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ
Τα επενδυτικά σχέδια που έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα αφορούν δύο περιοχές της Ίου, «Ράχες Παππά» και «Κουμπάρα-Διακοφτό». Φωτογραφίες πριν και μετά για την κάθε περιοχή αποτυπώνουν την ομορφιά του τοπίου αλλά και τις καταστροφές που έχουν γίνει, οι οποίες δυστυχώς δεν είναι αντιστρέψιμες.
Στις 15 Ιουλίου 2020, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε νέα και μεγάλης κλίμακας επενδυτικά σχέδια στις ίδιες περιοχές. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Περιοχή «Ράχες Παππά»
Στην περιοχή «Ράχες Παππά» της Ίου έχει οικοδομηθεί το ξενοδοχείο κατηγορίας πέντε αστέρων, με την επωνυμία Calilo. Στο κομμάτι της περιοχής κοντά στην θάλασσα υπήρχε προστατευόμενος υγρότοπος, ο οποίος τροφοδοτούταν από ρέματα που ερχόταν από τις γύρω βουνοπλαγιές. Ο υγρότοπος αυτός έχει πλέον καταστραφεί, και ρέματα που τον τροφοδοτούσαν έχουν επιχωματωθεί. Η περιοχή του υγρότοπου και των ρεμάτων έχει μετατραπεί σε χώρο του ξενοδοχείου.
Πριν & Μετά
Περιοχή «Κουμπάρα-Διακοφτό»
Στην περιοχή «Κουμπάρα – Διακοφτό» της Ίου έχει αδειοδοτηθεί σύνθετο τουριστικό κατάλυμμα από την εταιρεία 105 Α.Ε. Το Διακοφτό είναι βραχονησίδα που συνδέονταν με το κύριο μέρος της Ίου με στενή λωρίδα από βράχια. Στο σημείο της σύνδεσης υπάρχει παραλία η οποία ονομάζεται Κουμπάρα. Η αδειοδότηση συμπεριλαμβάνει την κατασκευή γέφυρας που να συνδέει την βραχονησίδα με την παραλία, κάτι που είναι ασύμβατο με Κυκλαδίτικο τοπίο. Οι εργασίες στην περιοχή έχουν σταματήσει μέχρι να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της άδειας. Στο μεταξύ, αυτοψίες των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν καταδείξει πλήθος παρανομιών, που αφορούν την έκταση της γέφυρας, την αλλοίωση του τοπίου, την κατασκευή κτισμάτων χωρίς άδεια, την παρεμπόδιση ελέγχου, κλπ.