Εισαγωγή eco republic:Η συζήτηση που ακολουθεί έγινε πριν 20 χρόνια από τις στήλες του ιστορικού οικολογικού περιοδικού Ecologist που συνεχίζει να εκδίδεται μέχρι και σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιχειρήματα των δυο πλευρών είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά που ακούγονται στη χώρα μας σήμερα, σε μια συζήτηση που διεξάγεται όμως εξορισμένη κυρίως στο παρασκήνιο αφού οι κυρίαρχες πολιτικές ευνοούν εδώ την άποψη υπέρ των βΑΠΕ στα βουνά (και όχι στους βρετανικούς λόφους) και μακριά ακόμη, πέραν της Εύβοιας, από οικισμούς. Στην αντιπέρα όχθη ισχυρά οικολογικά κινήματα για ελεύθερα βουνά προβάλλουν μεγάλη αντίσταση στις βΑΠΕ έχοντας κερδίσει κατά κράτος την υποστήριξη της κοινής γνώμης. Είκοσι χρόνια μετά έχουμε πολύ καλύτερη εμπειρία και πληροφόρηση για όλες τις πτυχές του θέματος "ανεμογεννήτριες: αν, που, πότε, πόσες, τι μεγέθους, τι σχέσης με τον τοπική κοινωνία κλπ" ώστε να πάρουμε σαν κοινωνία και σαν πολιτική οικολογία την τελική μας θέση γύρω από το ζήτημα της εναλλακτικής ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο δημοσιεύουμε την αυτόματη μτφ της συζήτησης του 2004 με σκοπό να φωτίσουμε το φλέγον δικό μας ζήτημα και από μια άλλη σκοπιά.
Παρέχουν οι ανεμογεννήτριες ένα προσιτό μέσο για την αξιοποίηση μιας απεριόριστης πηγής καθαρής ενέργειας ή είναι αναποτελεσματικές κηλίδες στο τοπίο που καταστρέφουν τη ζωή των πτηνών και είναι πιο πιθανό να επιδεινώσουν παρά να μειώσουν τις εκπομπές CO2;
Άλισον (Άννα) Χιλ και
Η Alison Hill, επικεφαλής επικοινωνίας για τη Βρετανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, το εμπορικό και επαγγελματικό όργανο για την αιολική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον της Alison (Ann) Hill, που είναι αντιπρόεδρος της Country Guardian, της οργάνωσης προστασίας της φύσης που αντιτίθεται στα εμπορικά αιολικά πάρκα
Αγαπητή Αννα,
Ζούμε σε μια εποχή όπου κατανοούμε καλύτερα από ποτέ ότι οι επιπτώσεις του τρόπου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύουν μια σαφή και παρούσα απειλή για το περιβάλλον μας και για εμάς. Βρισκόμαστε επίσης σε ένα σημείο της ιστορίας στο οποίο βλέπουμε τους εαυτούς μας να μετακινούνται από την πολυτέλεια να έχουμε σχεδόν υπερβολική ενέργεια σε μια κατάσταση στην οποία είμαστε λιγότερο σίγουροι για τις μελλοντικές μας πηγές. Η αιολική ενέργεια προσφέρει λύση και στις δύο αυτές κρίσεις. Η αιολική ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε μερικές από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη από ένα καύσιμο που δεν θα εξαντληθεί ποτέ και το οποίο έχει χωρητικότητα που ισοδυναμεί με πολλές φορές τις συνολικές μας ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια.
Όχι μόνο αυτό, η αιολική ενέργεια φέρνει μαζί της πολλά οφέλη – τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά. Κάθε μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από μια ανεμογεννήτρια αντικαθιστά εκείνη που διαφορετικά θα παραγόταν από ορυκτά καύσιμα και έτσι αποτρέπει την εκπομπή πολλών αερίων του θερμοκηπίου.
Οικονομικά, η αιολική ενέργεια φέρνει απασχόληση και τοπική ανανέωση και θα μπορούσε να προαναγγέλλει την ανάδειξη της Βρετανίας ως πρωταγωνιστή στην πράσινη βιομηχανική επανάσταση. Η αλλαγή, ωστόσο, μπορεί να είναι τραυματική και η αιολική ενέργεια (όπως όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) αντιπροσωπεύει μια μεγάλη αλλαγή – όχι μόνο στο πώς θα τροφοδοτηθεί αυτή η χώρα, αλλά και στο τοπίο. Η αιολική ενέργεια, όπως συμβαίνει με όλες τις νέες εξελίξεις, έχει τους επικριτές της. Εάν υπάρχει μια κριτική που μπορεί να ασκηθεί κατά των ανεμογεννητριών, είναι ότι μπορείτε να τις δείτε και μερικοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να τις κοιτάξουν. Αλλά η αλλαγή δεν είναι μόνο επιθυμητή. σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τώρα για το από πού θα προέλθει η ενέργειά μας στο μέλλον. Χωρίς να παράγει επιβλαβείς εκπομπές ή απόβλητα, η αιολική ενέργεια είναι μια φθηνή και καθαρή πηγή ενέργειας, άφθονη στο νησιωτικό έθνος μας και διαθέσιμη τώρα. Τι θα διαλέγατε;
Αγαπητή Άλισον,
Το 1999 οι ηγέτες των μεγαλύτερων οργανώσεων διατήρησης της Βρετανίας ήταν μεταξύ μιας αντιπροσωπείας που δέχθηκε ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Μίτσερ. Η αντιπροσωπεία περιελάμβανε εκπροσώπους του National Trust, της Εκστρατείας για την Προστασία της Αγροτικής Αγγλίας, της Εκστρατείας για την Προστασία της Αγροτικής Ουαλίας, της Ένωσης για την Προστασία της Αγροτικής Σκωτίας, του Συμβουλίου για τα Εθνικά Πάρκα και της Ένωσης Ramblers'.
Αυτά τα σώματα αντιπροσώπευαν (και συνεχίζουν να το κάνουν) έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που ανησυχούσαν για την ύπαιθρό μας και την εξάπλωση των γιγάντιων στροβίλων στις πιο προστατευμένες πλαγιές μας. Οι αίθουσες των χωριών σε όλη τη χώρα έχουν γεμίσει με κατοίκους τρομοκρατημένους με την προοπτική της βιομηχανικής ανάπτυξης σε κοντινούς λόφους.
Από το Romney Marsh στο Κεντ έως το Blackmoor Vale και το Bears Down στα νοτιοδυτικά, σε όλη την Ουαλία και τη Σκωτία, την Ανατολική Αγγλία και το βορρά, υπάρχει ενωμένη αντίθεση στις περισσότερες εφαρμογές σχεδιασμού ανεμογεννητριών. Η ποσότητα ισχύος που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες είναι απειροελάχιστη σε σχέση με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπάρχουν περίπου 1.030 τουρμπίνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράγουν, κατά μέσο όρο, ένα σύνολο μόλις 180 μεγαβάτ. Η χειμερινή ζήτηση για ρεύμα είναι περίπου 50.000 μεγαβάτ. Πώς μπορεί αυτή η ρουφηξιά δύναμης να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις ενός βιομηχανικού έθνους που εξαρτάται από μια σταθερή και αξιόπιστη πηγή ενέργειας; Η Βασιλική Ακαδημία Μηχανικής επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η αιολική ενέργεια απαιτεί εφεδρική υποστήριξη με τη μορφή συμβατικών σταθμών παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν σε συνεχή αναμονή, ώστε να καλυφθεί το κενό στην παροχή όταν δεν υπάρχει άνεμος. Η ακαδημία προσέφερε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι εάν αρκούσε αιολική ενέργεια στο δίκτυο και οι σταθμοί με καύση άνθρακα είχαν «απορριφθεί», οι τελευταίοι θα λειτουργούσαν κάτω από την προβλεπόμενη απόδοση τους και οι εκπομπές CO 2 θα αυξάνονταν. υποστηρίζεται από άρθρα στον δανικό τύπο και από τη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE.
Αγαπητή Αννα,
Έχετε πέσει σε μια πολύ συνηθισμένη παγίδα: δηλαδή, υποτιμάτε τις ανεμογεννήτριες επειδή δεν παρέχουν ολοκληρωμένη λύση στην αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυτής της χώρας. Ο πραγματικός τους ρόλος είναι ως μέρος του χαρτοφυλακίου ισχύος: εξασφάλιση ενός γηγενούς εφοδιασμού, απαλλαγμένου από τις απειλές των πράξεων του Θεού, τις αυξανόμενες τιμές ή την ιδιοτροπία ξένων εθνών.
Αυτή ακριβώς η επισήμανση έγινε από τον Meacher, ο οποίος είπε: «Πολλές στάσεις χρωματίζονται από παρεξηγήσεις. Τα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι, από τη φύση τους, μικρότερα από τους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αλλά δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα να τα απορρίψουμε με το σκεπτικό ότι ένα μεμονωμένο σύστημα μπορεί να καλύψει μόνο ένα μικρό κλάσμα των ενεργειακών αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η προβολή έργων σε τοπικό και όχι σε εθνικό πλαίσιο παρέχει πολύ πιο ουσιαστικά και σχετικά στατιστικά στοιχεία. Στο Swaffham, στο Norfolk, για παράδειγμα, η παραγωγή ενός μόνο στροβίλου καλύπτει τις ανάγκες 3.000 ανθρώπων – των μισών κατοίκων της πόλης. Ούτε είναι ακριβές να μιλάμε για ενωμένη αντίθεση στις περισσότερες εφαρμογές σχεδιασμού για την αιολική ενέργεια.
Υπάρχουν, φυσικά, εκείνοι που αντιτίθενται σθεναρά στις τουρμπίνες και, πολύ συχνά, οι φωνές τους πνίγουν τις φωνές των υποστηρικτών της αιολικής ενέργειας. Αυτό αποδεικνύεται, ίσως, καλύτερα από τα 16 άτομα που γράφουν το 25 τοις εκατό όλων των επιστολών που αποδοκιμάζουν την αιολική ενέργεια που δημοσιεύονται στον Τύπο. Τα αποτελέσματα δεκάδων ερευνών, συχνά των ανθρώπων που έχουν τα καλύτερα προσόντα για να κρίνουν τεκμηριωμένα (δηλαδή, εκείνοι που ζουν κοντά σε υπάρχοντα αιολικά πάρκα), δείχνουν σταθερά υψηλό επίπεδο υποστήριξης για ανεμογεννήτριες: κατά μέσο όρο οκτώ στα 10 άτομα.
Πώς μπορεί τότε να εξηγηθεί αυτή η διχογνωμία, εκτός από μια πλάνη που προκαλείται από την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης; Η δυσαρέσκεια τελικά πουλάει. Το περιεχόμενο σπάνια θεωρείται ότι αξίζει ίντσες στήλης.
Αγαπητή Άλισον,
Είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε το επιχείρημα ότι οι κηλίδες βιομηχανικού μεγέθους στο τοπίο μπορούν να δικαιολογηθούν από μια πηγή ενέργειας που δημιουργεί «ένα μικρό κλάσμα των ενεργειακών αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου», ιδίως καθώς η κυβέρνηση πιέζει την αιολική ενέργεια με το σκεπτικό ότι θα επιτύχει σημαντική μείωση των εκπομπών CO 2 . Σύμφωνα με τον μετρητή στη βάση του μεμονωμένου στροβίλου που αναφέρεται στο Swaffham, αυτός ο στρόβιλος παράγει ηλεκτρική ενέργεια στο 30 τοις εκατό της εγκατεστημένης ισχύος του.
Ο ισχυρισμός ότι παράγει επαρκή ισχύ για 3.000 άτομα είναι ανειλικρινής. Ο αριθμός αυτός αναφέρεται μόνο στην εγχώρια κατανάλωση, η οποία αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το ένα τρίτο της συνολικής ζήτησης. Τα δύο τρίτα της κατανάλωσης προέρχονται από σχολεία, δημόσια κτίρια και βιομηχανία. Η παροχή που παράγεται από τους στρόβιλους είναι απρόβλεπτη και μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στο σύστημα. Αυτό τονίστηκε στη Δανία.
Η ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να εξισορροπεί τη ζήτηση που δεν ικανοποιείται κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας. Εάν δεν επιτευχθεί ισορροπία, υπάρχει είτε αυτόματη αποσύνδεση της τροφοδοσίας (για την αποφυγή φυσικής ζημιάς στη μονάδα παραγωγής) είτε διακοπή ρεύματος. Μια συμβατική εγκατάσταση πρέπει να βρίσκεται σε αναμονή ανά πάσα στιγμή. Αυτοί οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε ένα ορισμένο επίπεδο παραγωγής. αν τρέχουν κάτω ή πάνω από αυτό το επίπεδο παράγουν, όπως τα αυτοκίνητα, περισσότερο CO 2 .
Αυτό νικάει το υποτιθέμενο αντικείμενο των ανεμογεννητριών. Εάν ερωτηθούν, οι υπεύθυνοι σχεδιασμού θα επιβεβαιώσουν ότι όποτε υπάρχει μια αίτηση σχεδιασμού λαμβάνουν εκατοντάδες επιστολές ένστασης από άτομα που ζουν κοντά σε προτεινόμενες τοποθεσίες. Εβδομάδα με τη βδομάδα, η αλληλογραφία στον τοπικό Τύπο αντιτίθεται στη λεηλασία των ορεινών περιοχών αυτής της χώρας από άσχημα μηχανήματα. Προς το παρόν, τα φώτα της δημοσιότητας είναι στο Ντέβον, όπου ένας τοπικός γενικός γιατρός δημοσιοποίησε τον τρόπο με τον οποίο ο θόρυβος χαμηλής συχνότητας έχει προκαλέσει αϋπνία και πονοκεφάλους στους ανθρώπους που ζουν γύρω από το αιολικό πάρκο Bears Down.
Αγαπητή Αννα,
Γιατί να χωρίσετε τις τρίχες σε αυτό ακριβώς το κλάσμα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να καλύψει η αιολική ενέργεια; Ολόκληρο το ήθος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης είναι ότι «κάθε κομμάτι μετράει» στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ούτε οποιαδήποτε τεχνολογία ενέργειας είναι 100 τοις εκατό αποδοτική. Η λειτουργική ικανότητα των ανεμογεννητριών είναι παρόμοια με αυτή των μονάδων με καύση άνθρακα – με το μπόνους, που φαίνεται να ξεχνάτε, ότι το καύσιμο είναι δωρεάν και δεν θα τελειώσει ποτέ. Σύμφωνοι, ο άνεμος δεν φυσάει συνέχεια. αλλά δεν είναι πιο σταθερή η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυτής της χώρας και η προσφορά του καυσίμου που καλύπτει αυτή τη ζήτηση.
Έως ότου η αιολική ενέργεια παρέχει το 20 τοις εκατό του ενεργειακού εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου, το Εθνικό Δίκτυο λέει ότι η διακοπή του ανέμου δεν θα έχει καμία επίδραση στην παροχή της ενέργειας που παράγει. Μια συμβατική εγκατάσταση χρειάζεται πάντα σε κατάσταση αναμονής, για να αντιμετωπίσει την πιθανή αστοχία των συμβατικών μεγάλων γεννητριών. Η ανάγκη για πρόσθετη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για τον άνεμο είναι συγκριτικά μέτρια, ενώ οι επιπλέον εκπομπές που δημιουργούνται είναι ασήμαντες έναντι της συνολικής εξοικονόμησης. Εκτεταμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ο θόρυβος χαμηλής συχνότητας από τις ανεμογεννήτριες είναι πολύ κάτω από τα αποδεκτά όρια αντίληψης, ακόμη και στις ίδιες τοποθεσίες αιολικών πάρκων.
Ωστόσο, η Βρετανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους πρόσφατους ισχυρισμούς σχετικά με την ηχορύπανση και έχει συγκαλέσει εκ νέου την Ομάδα Εργασίας για τον Θόρυβο. Κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να παράσχει ούτε τα στοιχεία που οδήγησαν στην αναφορά του γιατρού σας ούτε την ίδια την αναφορά. Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάνω από 50.000 ανεμογεννήτριες σε όλο τον κόσμο, μερικές από τις οποίες λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια, και ότι δεν υπάρχουν άλλες τεκμηριωμένες περιπτώσεις ασθενειών ηχορύπανσης που σχετίζονται με τα αιολικά πάρκα.
Αγαπητή Άλισον,
Η αιολική βιομηχανία φαίνεται να είναι μόνη που πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεαστεί από τις ανεμογεννήτριες. Ο καθηγητής Michael Laughton, επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μακροπρόθεσμη διαλείπουσα λειτουργία θερμικής μονάδας ανταποκρινόμενη στη ζήτηση και τις συνθήκες της αγοράς οδηγούν σε αυξημένη μερική φόρτωση και αύξηση και υφιστάμενων ηλεκτροπαραγωγών συνόλων που δεν σχεδιάστηκαν για τέτοιες λειτουργίες. «…Τέτοιοι τρόποι λειτουργίας είναι αναποτελεσματικοί και προκαλούν αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ηλεκτρικής παραγωγής. Πηγές του κλάδου ισχυρίζονται ήδη ότι οι αυξημένες εκπομπές λόγω διαλείπουσας λειτουργίας που προκύπτουν από την εισαγωγή της [νέας συμφωνίας τιμολόγησης] του NETA ακυρώνουν περισσότερο τα κέρδη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Όχι τα λόγια μου, αλλά η πραγματικότητα.
Αγαπητή Άλισον,
Η αιολική βιομηχανία φαίνεται να είναι μόνη που πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεαστεί από τις ανεμογεννήτριες. Ο καθηγητής Michael Laughton, επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μακροπρόθεσμη διαλείπουσα λειτουργία θερμικής μονάδας ανταποκρινόμενη στη ζήτηση και τις συνθήκες της αγοράς οδηγούν σε αυξημένη μερική φόρτωση και αύξηση και υφιστάμενων ηλεκτροπαραγωγών συνόλων που δεν σχεδιάστηκαν για τέτοιες λειτουργίες. «…Τέτοιοι τρόποι λειτουργίας είναι αναποτελεσματικοί και προκαλούν αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ηλεκτρικής παραγωγής. Πηγές του κλάδου ισχυρίζονται ήδη ότι οι αυξημένες εκπομπές λόγω διαλείπουσας λειτουργίας που προκύπτουν από την εισαγωγή της [νέας συμφωνίας τιμολόγησης] του NETA ακυρώνουν περισσότερο τα κέρδη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Όχι τα λόγια μου, αλλά η πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση έχει πει ότι θέλει το 20 τοις εκατό της ενέργειας της Βρετανίας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο καθηγητής Ian Fells, πρόεδρος του New and Renewable Centre του Northumberland, λέει ότι θα πρέπει να εγκαταστήσουμε 20 ανεμογεννήτριες δύο μεγαβάτ μια εβδομάδα για τα επόμενα 16 χρόνια. Πού θα πήγαιναν; Οι τουρμπίνες βρίσκονται στις πιο θυελλώδεις τοποθεσίες, που είναι τοπία που προσελκύουν τουρίστες. Τμήματα της Ουαλίας, της Σκωτίας, της Κούμπρια και της Κορνουάλης έχουν ήδη πληγεί από αυτά. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον σκωτσέζικο τουριστικό οργανισμό VisitScotland, το ένα τέταρτο των επισκεπτών δήλωσε ότι θα αναβληθεί να επιστρέψουν σε περιοχές με ανεμογεννήτριες.
Όταν το τηλεοπτικό πρόγραμμα BBC Countryfile[itals] διεξήγαγε μια έρευνα σε πάνω από 35.000 άτομα, το 55 τοις εκατό είπε ότι δεν θα ήθελε μια τουρμπίνα κοντά τους. Και ένας περιφερειακός δικαστής διέταξε τους προηγούμενους ιδιοκτήτες ενός σπιτιού κοντά στο Askam στην Cumbria να πληρώσουν αποζημίωση στο ζευγάρι στο οποίο πούλησαν το ακίνητο επειδή δεν είχαν αναφέρει ότι επρόκειτο να κατασκευαστεί αιολικό πάρκο στη γειτονιά. Ο δικαστής έκρινε ότι η αξία του ακινήτου είχε μειωθεί σημαντικά από την κατασκευή του αιολικού πάρκου. Δεν αξίζει να κόψεις αυτές τις τρίχες;
Αγαπητή Αννα,
Οι παραπλανητικές δηλώσεις είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ναι, η μερική φόρτωση μιας μονάδας έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες εκπομπές από μειωμένη απόδοση – έως και 1 τοις εκατό όταν ο άνεμος παρέχει το 20 τοις εκατό της ισχύος. Ναι, το NETA έχει επηρεάσει σοβαρά τη λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, εξουδετερώνοντας περίπου 4.500 μεγαβάτ θερμικής καύσης και καθιστώντας το υπερβολικά δαπανηρό για πολλές πυρηνικές εγκαταστάσεις να παράγουν. Αλλά το να κατηγορούμε την αιολική ενέργεια για τις αστοχίες του συστήματος της αγοράς είναι πραγματικά επιτείνει το θέμα.
Αγαπητή Αννα,
Οι παραπλανητικές δηλώσεις είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ναι, η μερική φόρτωση μιας μονάδας έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες εκπομπές από μειωμένη απόδοση – έως και 1 τοις εκατό όταν ο άνεμος παρέχει το 20 τοις εκατό της ισχύος. Ναι, το NETA έχει επηρεάσει σοβαρά τη λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, εξουδετερώνοντας περίπου 4.500 μεγαβάτ θερμικής καύσης και καθιστώντας το υπερβολικά δαπανηρό για πολλές πυρηνικές εγκαταστάσεις να παράγουν. Αλλά το να κατηγορούμε την αιολική ενέργεια για τις αστοχίες του συστήματος της αγοράς είναι πραγματικά επιτείνει το θέμα.
Εάν η αιολική ενέργεια από μόνη της χρησιμοποιούταν για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης ότι το 20 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020, θα απαιτούσε την εγκατάσταση περίπου επτάμισι στροβίλων την εβδομάδα. η συντριπτική πλειονότητα θα αναπτυχθεί σε υπεράκτια. Η μελέτη VistScotland πήρε συνέντευξη από ένα δείγμα 180 ατόμων που επιλέχτηκε μόνος του. Αντίθετα, μια έρευνα Mori εξασφάλισε σχεδόν διπλάσιες απαντήσεις σε μια περιοχή όπου τα αιολικά πάρκα συνυπάρχουν με το τοπίο υψηλής ποιότητας.
Από τους ερωτηθέντες, το 91 τοις εκατό είπε ότι τα αιολικά πάρκα δεν έκαναν καμία διαφορά στην ψυχαγωγική τους εμπειρία. Υπήρχαν διπλάσιοι άνθρωποι που είπαν ότι θα ήταν πιο πιθανό να επιστρέψουν από εκείνους που είπαν ότι θα μείνουν μακριά λόγω των ανεμογεννητριών.
Η ψηφοφορία του BBC Countryfile δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του εξαιρετικά επιζήμιου προγράμματος που προηγήθηκε. Ένα σπίτι, κοντά σε ένα αιολικό πάρκο, δεν είναι τάση. Για κάθε καθηγητή Laughton ή Fells, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι των οποίων η μαρτυρία δείχνει ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να προσφέρει ένα καθαρότερο μέλλον. Αλλά τα ευρήματα επιλεγμένων επιτροπών και ειδικών ερευνών δεν αναφέρονται ποτέ από τους αντιπάλους των αιολικών πάρκων, πολύ απλά επειδή δεν λένε αυτό που θέλουν να ακούσουν οι επικριτές των ανεμογεννητριών. Ποιανού τα στοιχεία θα έχουν την απαραίτητη βαρύτητα;
Αγαπητή Άλισον,
«Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την αιολική ενέργεια είναι ακριβή και τα Πιστοποιητικά Υποχρέωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής και Πιστοποιητικά Υποχρεώσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προσθέτουν στο κόστος που πρέπει να πληρώσουν οι καταναλωτές για την ενέργειά τους. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 5,13 πένες ανά μονάδα για το ποσοστό της ισχύος τους που η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία προστίθενται». Η British Gas έγραψε σε έναν πελάτη λέγοντας ότι η υποχρέωση της κυβέρνησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σήμαινε ότι έπρεπε να αυξήσει σημαντικά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία κοστίζει περίπου δυόμισι φορές περισσότερο από τη συνηθισμένη χονδρική ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή είναι η τρέχουσα τιμή.
Αγαπητή Άλισον,
«Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την αιολική ενέργεια είναι ακριβή και τα Πιστοποιητικά Υποχρέωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής και Πιστοποιητικά Υποχρεώσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προσθέτουν στο κόστος που πρέπει να πληρώσουν οι καταναλωτές για την ενέργειά τους. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 5,13 πένες ανά μονάδα για το ποσοστό της ισχύος τους που η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία προστίθενται». Η British Gas έγραψε σε έναν πελάτη λέγοντας ότι η υποχρέωση της κυβέρνησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σήμαινε ότι έπρεπε να αυξήσει σημαντικά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία κοστίζει περίπου δυόμισι φορές περισσότερο από τη συνηθισμένη χονδρική ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή είναι η τρέχουσα τιμή.
Τι πρόκειται να έρθει; Χωρίς αμφιβολία, η αιολική βιομηχανία θα πει ότι το πρόσθετο κόστος αξίζει τον κόπο. σίγουρα δεν είναι φθηνά. Οι σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την «ασφάλεια και τη σταθερότητα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας» στην Ιρλανδία οδήγησαν στη λήψη έκτακτων μέτρων από τη ιρλανδική ρυθμιστική αρχή ηλεκτρικής ενέργειας για τη μείωση της ποσότητας αιολικής ενέργειας που εισέρχεται στο δίκτυο της χώρας.
Κατόπιν συμβουλών του National Grid του Ηνωμένου Βασιλείου, η ρυθμιστική αρχή διέκοψε τη σύνδεση νέων αιολικών πάρκων στο ιρλανδικό σύστημα. Όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία δεν είναι στην τυχερή θέση να μπορεί να ζητήσει υποστήριξη από γειτονικές χώρες. Μια πρόσφατη έκθεση που παρήγγειλε η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι θα μπορούσε να κοστίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες η αναβάθμιση του εθνικού δικτύου για την αντιμετώπιση της αιολικής ενέργειας στην Αγγλία και την Ουαλία έως το 2010. Ποιος θα πληρώσει για αυτό;
Εμφανίζονται επίσης στοιχεία για μεγάλους αριθμούς πτηνών που σκοτώθηκαν από τουρμπίνες στην Καλιφόρνια και την Ισπανία. Μήνυση ζητά επανόρθωση για την παράνομη θανάτωση χιλιάδων αετών, κουκουβαγιών και άλλων αρπακτικών. Ο Observer ανέφερε τον Ιανουάριο ότι ένας κόκκινος αετός ακρωτηριάστηκε από μια τουρμπίνα στην Ουαλία και η πρόταση για την κατασκευή εκατοντάδων τουρμπινών στο Isle of Lewis αντιμετωπίζει τεράστια αντίθεση λόγω της απειλής για τα πουλιά. Υπάρχει επίσης αυξανόμενη ανησυχία για τον αριθμό των νυχτερίδων που σκοτώνονται. Πόσα ζώα πρέπει να θυσιαστούν πριν σταματήσει αυτό το μακελειό;
Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον Ecologist τον Μάρτιο του 2004
Αγαπητή Άννα,
Η Υποχρέωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η Εισφορά για την Κλιματική Αλλαγή όντως προσθέτουν στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα επιτρέψουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ανταγωνίζονται με την πάροδο του χρόνου. Τα αυτοκίνητα, τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές ήταν όλα ακριβά όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν, αλλά τώρα δεν είναι απλώς προσιτά, αλλά θεωρούνται απαραίτητα από πολλούς ανθρώπους. Καθώς πλησιάζουμε στο 2010, η τιμή των Πιστοποιητικών Υποχρεώσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα μειωθεί καθώς θα είναι διαθέσιμη περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Εν τω μεταξύ, καθώς το κόστος παραγωγής για τις συμβατικές τεχνολογίες αυξάνει με την αύξηση του κόστους των καυσίμων, η τιμή του ανέμου μειώνεται σταθερά. Είναι ήδη φθηνότερο από το πυρηνικό, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανταγωνιστικό με τον άνθρακα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ταιριάζει με το φυσικό αέριο. Το εθνικό δίκτυο είναι παλιό και πολλοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπερνούν κατά πολύ την οφειλόμενη ηλικία συνταξιοδότησης. Η Βρετανία χρειάζεται «επανακαλωδίωση», ανεξάρτητα από την ανάγκη να φιλοξενήσει την αιολική και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η διατήρηση και η ενίσχυση του συστήματος, καθώς και η υποδοχή νέας χωρητικότητας – όποια και αν είναι αυτή – θα κοστίσει χρήματα. Καθώς η ηλεκτρική ενέργεια είναι αναμφίβολα εθνική ανάγκη, γιατί να μην κοινωνικοποιηθεί το κόστος, με όλους να παίζουν ρόλο στην πληρωμή τους – όπως ακριβώς συνέβη με το αρχικό σύστημα; Θα μπορούσαν να δαπανηθούν πολλές ζωές για να αντικρούσουν τις λανθασμένες δηλώσεις, τις παραποιήσεις και τη γενική διαστρέβλωση των γεγονότων που είναι η ειδικότητα των αντιπάλων των αιολικών πάρκων. Αυτό «είπε, είπε» λόγω των λεπτομερειών χάνει την ευρύτερη εικόνα: το να καθαρίσουμε την πράξη μας και να προχωρήσουμε προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι μια επιλογή που πρέπει να συζητηθεί. αποτελεί υποχρέωση βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και των δεσμεύσεων αυτής της χώρας στο Πρωτόκολλο του Κιότο, καθώς και βασική κοινωνική ευθύνη.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια με τον τρόπο που παράγουμε. Γιατί να μην συνεργαστούμε για να κάνουμε την αλλαγή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος όλων; Ποια τιμή μπορεί να δοθεί στην εξασφάλιση μιας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που δεν θα κοστίσει στη γη;
Αγαπητή Alison,
Ο άνεμος μπορεί να είναι δωρεάν, αλλά το κόστος της αξιοποίησής του δεν είναι: όχι μόνο από οικονομική άποψη, αλλά λόγω της επίδρασης που έχουν οι ανεμογεννήτριες ύψους έως 400 πόδια στη ζωή των ανθρώπων που ζουν κοντά.
Γιατί οι περισσότεροι από τους κύριους οργανισμούς προστασίας της οικονομίας θα τους αντιτίθεντο εάν η ποσότητα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν σημαντική; Γιατί οι τοπικές αρχές μειώνουν την κοινοτική χρέωση για τους ανθρώπους που ζουν στο αποτύπωμα των στροβίλων;
Γιατί οι κτηματομεσίτες σε όλη τη χώρα λένε στους ιδιοκτήτες ότι τα αιολικά πάρκα θα μειώσουν την αξία των σπιτιών τους; Οι ιδιοκτήτες παμπ, εγκαταστάσεων κρεβατιού και πρωινού και οργανισμών πεζοπορίας και ιππασίας αντιτίθενται σε εφαρμογές σχεδιασμού για αιολικά πάρκα λόγω των αρνητικών επιπτώσεών τους στον τουρισμό.
Το άγχος που υποφέρουν οι ντόπιοι κατά τη συχνά παρατεταμένη χρονική περίοδο που χρειάζεται για να προσδιοριστούν οι αιτήσεις σχεδιασμού αιολικών πάρκων είναι αδικαιολόγητη. Όπου υπάρχει μια νέα πρόταση προσελκύει αντιδράσεις. Δεν είναι θέμα «παραπληροφόρησης».
Όλοι έχουμε δει τις επιπτώσεις των στροβίλων στην ηρεμία και την ηρεμία των πλαγιών. Δεν μπορείς πια να κάθεσαι στον Πλύμλιμον στα Κάμβρια Όρη, απολαμβάνοντας την απομόνωση και ακούγοντας τους ουρανοξύστες. Το να περπατάς ή να κάνεις ιππασία μέσα από τοποθεσίες τουρμπίνας τις μέρες με άνεμο είναι τρομακτικό, τα τεράστια πτερύγια φτερουγίζουν και χτυπάνε καθώς περιστρέφονται.
Γενικά, οι άνθρωποι είναι λογικοί. Εάν η τεχνολογία των αιολικών πάρκων παρήγαγε σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσαν να την αποδεχτούν, αλλά διακεκριμένοι επιστήμονες και μηχανικοί που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία αιολικών συστημάτων στη Δανία και τη Γερμανία λένε όλοι ότι η παραγωγή είναι ασήμαντη.
Χρησιμοποιούμαστε ως μέρος ενός πειράματος που απέτυχε.
Τι τίμημα δίνεται στην ποιότητα ζωής και στα προς το ζην όσων από εμάς πρέπει να ζούμε με αιολικά πάρκα;
Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον Ecologist τον Μάρτιο του 2004