Τα τρωκτικά της "πράσινης ανάπτυξης" (σκίτσο Γιάννης Καλαϊτζής)

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Εν όψει της συνδιάσκεψης του ΟΗΕ, COP26




"Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το μέλλον των 4° C είναι ασυμβίβαστο με κάθε λογικό χαρακτηρισμό μιας παγκόσμιας κοινότητας ως οργανωμένης, δίκαιης και πολιτισμένης."
Καθηγητής Κέβιν Άντερσον, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Κλιματικής Αλλαγής Tyndall. «Η κλιματική αλλαγή ξεπερνάει τους επικίνδυνους-βίαιους αριθμούς και την πενιχρή ελπίδα» στο «What Next? Κλίμα, ανάπτυξη και ισότητα» 2012.

«Αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπογενή καταστροφή σε παγκόσμια κλίμακα. Η μεγαλύτερη απειλή εναντίον μας εδώ και χιλιάδες χρόνια »
Sir David Attenborough , φυσιοδίφης και ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Τελετή έναρξης των συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, Κατοβίτσε, Πολωνία, 3 Δεκεμβρίου 2018.

«Σίγουρα έχουμε την ευθύνη να αφήσουμε στις επόμενες γενιές έναν πλανήτη που είναι υγιής και κατοικήσιμος από όλα τα είδη»
Ο Sir David Attenborough , "State of the Planet with David Attenborough", μετέδωσε για πρώτη φορά το BBC One Νοεμβρίου 2000.

«Αυτό δεν αφορά μόνο την απώλεια των θαυμάτων της φύσης. Με την απώλεια ακόμη και των μικρότερων οργανισμών, αποσταθεροποιούμε και τελικά κινδυνεύουμε να καταρρεύσουν εξ αιτίας μας τα οικοσυστήματα του κόσμου - τα δίκτυα που υποστηρίζουν ολόκληρη τη ζωή στη Γη ».
Sir David Attenborough , «Climate Change: The Facts», πρώτη μετάδοση BBC One 18 Απριλίου 2019.

«Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι οικονομίες όλων των εθνών, ο θεσμικός, πολιτικός, κοινωνικός και πολιτιστικός ιστός κάθε κράτους και τα δικαιώματα όλων των λαών σας και των μελλοντικών γενεών, θα επηρεαστούν ».
Michelle Bachelet , Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, The Guardian, 9 Σεπ. 2019

"Δεν μπορούν να αλλάξουν όλα όσα αντιμετωπίζουμε, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει μέχρι να αντιμετωπιστεί."
James Baldwin, Αμερικανός δοκιμιογράφος, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας

«Το μέλλον για τις χαμηλές παράκτιες κοινότητες φαίνεται εξαιρετικά ζοφερό ... Αλλά οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές σε όλους μας. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να μας ανησυχούν για το μέλλον της ανθρωπότητας και της κοινωνικής τάξης »
Καθηγητής Jonathan Bamber , Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, 25 Σεπ. 2019.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 4° C αυτόν τον αιώνα είναι πολύ πιθανή και θα φέρει τεράστιους κινδύνους για τη ζωή και την κοινωνία - καύσωνες, πλημμύρες στα παράλια και στα ποτάμια, ξηρασίες και άλλα… Δεν γνωρίζουμε πώς η κοινωνία θα ανταποκρινόταν στους τεράστιους κινδύνους των 4° C παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Θα χρειαζόταν αλλαγή και μετασχηματισμό ».
Ο καθηγητής Richard Betts MBE, πρόεδρος των επιπτώσεων στο κλίμα στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και επικεφαλής των επιπτώσεων στο κλίμα στο Met Office Hadley Center, 2020.

«Το έδαφος χάνεται γρήγορα, αλλά χρειάζεται χιλιετίες για να αντικατασταθεί και αυτό αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές για τη γεωργία»
Ο καθηγητής Ντάνκαν Κάμερον , καθηγητής βιολογίας φυτών και εδαφών στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, μιλώντας στην 21η διάσκεψη των μερών των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι, 2 Δεκεμβρίου 2015.

«Όταν η κλιματική αλλαγή γίνει ένα καθοριστικό ζήτημα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά».
Mark Carney , πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, «Σπάζοντας την τραγωδία του ορίζοντα - κλιματική αλλαγή και οικονομική σταθερότητα», Lloyd's του Λονδίνου, 29 Σεπ. 2015

"Οι προσπάθειες για την αναστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα οδηγήσουν σε "μεγάλες αλλαγές" στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εταιρείες που δεν θα ανταποκριθούν στην κλιματική αλλαγή «θα χρεοκοπήσουν χωρίς αμφιβολία»
Mark Carney , πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Channel 4 News, 31 Ιουλίου 2019

«Ο πολιτικός και οικονομικός χάρτης του κόσμου απλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα άγχη, χωρίς πραγματική αλλαγή στον τρόπο που τα έθνη σχεδιάζουν, κυβερνούν και δεσμεύουν πόρους. Η ανακούφιση από καταστροφές πιθανότατα θα είναι ανεπαρκής, τα ασφαλιστικά ταμεία πιθανότατα θα αποτύχουν και αναμένονται τεράστιες μετατοπίσεις προμηθειών και υπηρεσιών. Δεν θα είναι αρκετό να υπάρχει ικανός στρατός και υπηρεσίες διάσωσης. Η απειλή μαζικών θυμάτων, πολιτικών ανατροπών και συγκρούσεων εντός και μεταξύ κρατών σίγουρα θα αυξηθεί ».
Στρατηγός Wesley K Clark (Ret.), Πρώην ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη. «Κλιματική αλλαγή: Η επόμενη πρόκληση για την εθνική ασφάλεια», Al Jazeera, 25 Ιουνίου 2013

«Δεν αρκεί να είσαι συμπονετικός - πρέπει να δράσεις».
Ο Δαλάι Λάμα

«Η παγκόσμια ασφάλεια των γλυκών υδάτων - και επομένως η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια - διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι φανταζόμασταν».
Καθηγητής Jay Famiglietti , ανώτερος επιστήμονας νερού στο εργαστήριο προώθησης τζετ της NASA, 2 Απριλίου 2019.

«Το σοκ για εμάς ήταν ότι οι καταστροφικές πλημμύρες θα μπορούσαν να γίνουν η νέα κανονικότητα τα επόμενα 15 χρόνια. δεν πιστεύαμε ότι θα ήταν τόσο σύντομα… Αν ζείτε σε μια ακτή και δεν έχετε δει παράκτιες πλημμύρες ακόμα, δώστε τους λίγα χρόνια. Κι εσείς θα τις δείτε."
Dr. Melanie Fitzpatrick , Union of Concerned Scientists, ΗΠΑ, 18 Οκτωβρίου 2014

«Ήρθε η ώρα να συμμετάσχουμε σε μη βίαια πολιτικά κινήματα όπου είναι δυνατόν». «Το αδύνατο δεν είναι γεγονός, είναι στάση».
Christiana Figueres , Πρώην Εκτελεστική Γραμματέας της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (2010-2016), «Το Μέλλον που Επιλέγουμε: Επιβιώνοντας από την Κλιματική Κρίση», Knopf δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2020

«Κάθε κρίση περιέχει τόσο κίνδυνο όσο και ευκαιρίες. Σήμερα πιστεύω ότι πρέπει να επιβραδύνουμε τον ρυθμό παραγωγής και κατανάλωσης και να μάθουμε να κατανοούμε και να στοχαζόμαστε τον φυσικό κόσμο. Πρέπει να επανασυνδεθούμε με το πραγματικό μας περιβάλλον ».
Πάπας Φραγκίσκος

«Βλέπω τα πρώτα σημάδια μιας πιο ανθρώπινης οικονομίας. Αλλά ας μην χάσουμε τη μνήμη μας μόλις όλα αυτά θα έχουν περάσει, ας μην τα καταργήσουμε και ας μην επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν. Αυτή είναι η ώρα να κάνετε το αποφασιστικό βήμα, να περάσετε από τη χρήση και την κακή χρήση της φύσης στην σκέψη της».
Πάπας Φραγκίσκος

«Ακούστε την κραυγή της γης και την κραυγή των φτωχών, που υποφέρουν περισσότερο. Η επείγουσα ανάγκη για παρεμβάσεις δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί ».
Πάπας Φραγκίσκος, Πόλη του Βατικανού, 30 Αυγούστου 2017

«Ξεκινάτε κάνοντας ό, τι είναι απαραίτητο. μετά κάνετε ό,τι είναι δυνατόν και ξαφνικά κάνετε το αδύνατο».
Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης

«Η διαφορά μεταξύ του τι κάνουμε και του τι είμαστε ικανοί να κάνουμε θα ήταν αρκετή για να λύσουμε τα περισσότερα προβλήματα του κόσμου».
Μαχάτμα Γκάντι

«Η μείωση των αριθμών των εντόμων πρέπει να μας απασχολεί πάρα πολύ, γιατί τα έντομα βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε τροφικού ιστού, επικονιάζουν τη μεγάλη πλειοψηφία των φυτικών ειδών, διατηρούν το έδαφος υγιές, ανακυκλώνουν θρεπτικά συστατικά, ελέγχουν τα παράσιτα και πολλά άλλα. Είτε τα τους αγαπάμε είτε τα μισούμε, εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς τα έντομα».
Καθηγητής Dave Goulson , Καθηγητής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο του Sussex, 2019.

«Η κλιματική αλλαγή προχωρά πιο γρήγορα από εμάς - και η ταχύτητά της προκάλεσε μια ηχηρή αύξηση του SOS σε ολόκληρο τον κόσμο μας. Αντιμετωπίζουμε μια άμεση υπαρξιακή απειλή ».
Αντόνιο Γκουτέρες , Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Εναρκτήριες παρατηρήσεις στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, 10 Σεπ. 2018.

«Αυτό που κάνουμε [με την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων] είναι να χρησιμοποιούμε τα χρήματα των φορολογουμένων - που σημαίνει τα χρήματά μας - για να ενισχύσουμε τους τυφώνες, να εξαπλώσουμε ξηρασίες, να λιώσουμε παγετώνες, να χλωριώσουμε τα κοράλλια. Με μια λέξη: να καταστρέψουμε τον κόσμο».
Αντόνιο Γκουτέρες , Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Reuters, 28 Μαΐου 2019.

«Έχουμε όλους τους πόρους που χρειαζόμαστε για να το αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα μαγικό στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Δεν υπάρχει τίποτα μαγικό στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ξέρουμε ακριβώς πώς να το αντιμετωπίσουμε. Απλώς δεν έχουμε την πολιτική ή οικονομική βούληση να το κάνουμε αυτό».
Καθηγητής Stephan Harrison , Καθηγητής Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Αλλαγής, Πανεπιστήμιο του Έξετερ, «Κλιματική Αλλαγή: Η τρέχουσα κατάσταση της επιστήμης», Έξετερ, 9 Μαρτίου 2019.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον πλανήτη».
Καθηγητής Τζέιμς Χάνσεν, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Γκόνταρντ της NASA για διαστημικές μελέτες, μαρτυρία του Κογκρέσου των ΗΠΑ, 23 Ιουνίου 1988.

«Τα σημεία ανατροπής είναι τόσο επικίνδυνα γιατί αν τα περάσετε, το κλίμα βγαίνει εκτός του ελέγχου της ανθρωπότητας: αν ένα στρώμα πάγου διαλυθεί και αρχίσει να γλιστρά στον ωκεανό, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι 'αυτό».
Καθηγητής Τζέιμς Χάνσεν , πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου NASA Goddard για Διαστημικές Μελέτες, 23 Νοεμβρίου 2009.

«Υπάρχει τεράστια δυνατότητα για τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία να απαλλαγεί πλήρως από τις εκπομπές άνθρακα και να φτάσει σε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, ωστόσο υπάρχουν πολύ λίγα σημάδια ότι αυτός ο τομέας κινείται για οπουδήποτε αρκετά γρήγορα».
Bill Hare , Διευθύνων Σύμβουλος / Ανώτερος Επιστήμονας στο Climate Analytics, 24 Ιουνίου 2020.

«Ο δρόμος που επιλέγει σήμερα ο κόσμος θα σηματοδοτήσει ανεπιστρεπτί το μέλλον των παιδιών μας. Πρέπει να ακούσουμε τα εκατομμύρια των νέων που οδήγησαν το κύμα των σχολικών απεργιών για επείγουσα δράση».
Stella Hartinger , Πανεπιστήμιο Cayetano Heredia, Περού, συγγραφέας της έκθεσης Lancet Countdown 2019, The Guardian, 13 Νοεμβρίου 2019.

«Η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται πιο γρήγορα και επικίνδυνα από ό, τι περιμέναμε οι περισσότεροι από εμάς στην επιστημονική κοινότητα ή από αυτά που παρουσίασε η IPCC στην έκθεσή της για το 2007».
Ο Sir John Haughton , πρώην συμπρόεδρος της IPCC, πρώην γενικός διευθυντής του UK Met Office, «Climate Safety in Case of Emergency…», Κέντρο Ερευνών Δημοσίου Ενδιαφέροντος, 2008.

«Για να νοιαστείτε για την κλιματική αλλαγή, το μόνο που πρέπει να είστε, είναι ένας άνθρωπος στον πλανήτη γη»
Καθηγήτρια Katharine Hayhoe, Όγδοο Ετήσιο Βραβείο Stephen H. Schneider για Εξαιρετική Επικοινωνία στην Επιστήμη του Κλίματος, 22 Ιανουαρίου 2019.

«Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που σκέφτονται την κλιματική αλλαγή ως ένα μακροπρόθεσμο μελλοντικό ζήτημα, αυτό θα πρέπει να είναι ένα ξύπνημα. Το αν θα πετύχουμε ή θα αποτύχουμε να περιορίσουμε τη θέρμανση στους 2° C, καθορίζεται από αυτό που κάνουμε τώρα, όχι στις επόμενες δεκαετίες ».
Καθηγητής Κάμερον Χέπμπορν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, 30 Μαρτίου 2016.

«Βασικά έχουμε τρεις επιλογές: μετριασμό, προσαρμογή και πόνο. Θα κάνουμε μερικά από το καθένα. Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το μείγμα. Όσο περισσότερο μετριασμό (μείωση των εκπομπών) κάνουμε, τόσο λιγότερη προσαρμογή θα απαιτηθεί και τόσο λιγότερα δεινά θα υπάρξουν ».
Καθηγητής John Holdren , πρώην Πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, για τη δημοσίευση της τέταρτης έκθεσης αξιολόγησης IPCC, 29 Ιανουαρίου 2007.

«Όλα όσα αναμένεται να προκύψουν από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή που οφείλεται στα αέρια του θερμοκηπίου όχι μόνο συμβαίνουν, αλλά συμβαίνουν γρηγορότερα από ό,τι περίμενε κανείς».
Καθηγητής John Holdren , σύμβουλος Επιστήμης και Τεχνολογίας του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Woods Hole, στο «Climate Wars» της Gwynne Dyer, εκδόσεις Oneworld, 2011.

«Η ανθρώπινη επιρροή στο κλιματικό σύστημα είναι σαφής και οι πρόσφατες ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι οι υψηλότερες στην ιστορία».
Πέμπτη έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), 2014.

«Η θέρμανση του κλιματικού συστήματος είναι κατηγορηματική και από τη δεκαετία του 1950 πολλές από τις παρατηρούμενες αλλαγές είναι πρωτοφανείς για δεκαετίες έως χιλιετίες. Η ατμόσφαιρα και ο ωκεανός έχουν ζεσταθεί, οι ποσότητες χιονιού και πάγου έχουν μειωθεί και η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει».
Πέμπτη έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), 2014.

«Κάθε ενέργεια έχει σημασία. Κάθε θέρμανση έχει σημασία. Κάθε χρόνος έχει σημασία. Κάθε επιλογή έχει σημασία».
Βίντεο της IPCC στο YouTube , βασισμένο στην Ειδική Έκθεση IPCC για την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 ° C.

«Η φύση μειώνεται παγκοσμίως με ρυθμούς πρωτοφανείς στην ανθρώπινη ιστορία - και ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών επιταχύνεται, με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».
Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης-Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες των Οικοσυστημάτων , IPBES, 2019.

«Τα προβλήματα του κόσμου δεν μπορούν να επιλυθούν από σκεπτικιστές ή κυνικούς των οποίων οι ορίζοντες περιορίζονται από προφανείς πραγματικότητες. Χρειαζόμαστε άνδρες και γυναίκες που μπορούν να ονειρεύονται πράγματα που δεν υπήρξαν ποτέ.»
John F. Kennedy

«Δεν αρκεί να προσεύχεσαι απλά για ένα καλύτερο περιβάλλον, πρέπει να σηκωθείς και να αναλάβεις δράση».
Fazlun Khalid , Ιδρυτής του Ισλαμικού Ιδρύματος για Οικολογία και Περιβαλλοντική Επιστήμη, Deutsche Welle, 2 Απριλίου 2014.

«Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης χρειαζόμαστε δράση έκτακτης ανάγκης».
Μπαν Κι-Μουν , πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, διεύθυνση του ΟΗΕ, 10 Νοεμβρίου 2007

«Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε συγκρούσεις για την τροφή»
Jim Yong Kim , πρώην Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, 7 Απριλίου 2014

«Αν έμπαινες σε αεροπλάνο με πιθανότητα συντριβής 1 στα 100, θα φοβόσουν ανάλογα. Αλλά πειραματιζόμαστε με το κλίμα με τρόπο που αυξάνει τις πιθανότητες πολύ σοβαρών συνεπειών πολύ περισσότερο από αυτήν την πιθανότητα».
Sir David King , πρώην επικεφαλής επιστήμονας του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην ειδικός αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου για την κλιματική αλλαγή, 16 Σεπ 2019.

«Υπάρχει αυτή η αξιοσημείωτη ποσότητα όλου αυτού του συνόλου στοιχείων που αποδεικνύουν ότι κάνουμε αυτές τις καταιγίδες πιο επιζήμιες».
Dr. James Kossin , Επιστήμονας Ατμοσφαιρικής Έρευνας, Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, 18 Μαΐου 2020.

«Ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα έχει τρομερές επιπτώσεις σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής, εκθέτοντας τους ευάλωτους πληθυσμούς σε ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλάζοντας τα πρωτόκολλα μολυσματικών ασθενειών και θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια, το ασφαλές πόσιμο νερό και τον καθαρό αέρα».
Η έκθεση αντίστροφης μέτρησης Lancet «Η έκθεση 2018 της αντίστροφης μέτρησης Lancet για την υγεία και την κλιματική αλλαγή: διαμόρφωση της υγείας των εθνών για τους επόμενους αιώνες», The Lancet, 28 Νοεμβρίου 2018

«Διαπιστώσαμε ότι ένας από τους πιο ανησυχητικούς αντίκτυπους της κλιματικής αλλαγής έχει ήδη ξεκινήσει. Κι αυτός φτάνει δεκαετίες μπροστά ακόμη και από τα πιο απαισιόδοξα κλιματικά μοντέλα. Οι άνθρωποι ήταν τυχεροί μέχρι τώρα, καθώς τα τροπικά δάση απορροφούν μεγάλη ποσότητα ρύπανσης, αλλά δεν μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν επ 'αόριστον. Πρέπει να περιορίσουμε τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων προτού ο παγκόσμιος κύκλος άνθρακα αρχίσει να λειτουργεί εναντίον μας. Η ώρα για δράση είναι τώρα ».
Καθηγητής Simon Lewis, University College London και University of Leeds, 4 Μαρτίου 2020.

"Η χρήση των δασών ως αντιστάθμισμα είναι σε μεγάλο βαθμό ένα εργαλείο μάρκετινγκ για τις εταιρείες για να προσπαθήσουν να συνεχίσουν τη δουλειά τους ως συνήθως."
Καθηγητής Simon Lewis, University College London και University of Leeds, 4 Μαρτίου 2020.

«Η γενιά μας θα είναι υπεύθυνη για την απώλεια ενός από τα πιο μεγαλοπρεπή οικοσυστήματα στο πρόσωπο της Γης. Κυριολεκτικά παρακολουθούμε τον θάνατο αυτού του φυσικού θαύματος».
Ο καθηγητής Michael Mann , Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Επιστήμης στο State University της Πενσυλβάνια, μιλώντας για τους κοραλλιογενείς υφάλους στο "Climate Change: The Facts", που μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το BBC One 18 Απριλίου 2019.

«Βλέπουμε αυξήσεις στα ακραία καιρικά φαινόμενα που ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που είχε προβλεφθεί ή προβλεφθεί στο παρελθόν. Μαθαίνουμε ότι υπάρχουν παράγοντες που δεν γνωρίζαμε προηγουμένως και που μπορεί να μεγεθύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο ... Όλο και περισσότερο, η επιστήμη διαπιστώνει ότι πολλές από τις επιπτώσεις συμβαίνουν νωρίτερα και με μεγαλύτερο εύρος από ό, τι είχε προβλεφθεί».
Καθηγητής Michael Mann , Διευθυντής του Earth System Science Center στο Pennsylvania State University, 26 Δεκεμβρίου 2017

«Γνωρίζουμε ότι με αυξημένες καταιγίδες, αυξημένες πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνα, η παραγωγή τροφίμων θα είναι πιο προβληματική. Η διασφάλιση ότι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό, ασφαλές πόσιμο νερό θα γίνει πολύ πιο δύσκολη».
Καθηγητής Mark Maslin , Καθηγητής Κλιματολογίας στο University College London. «Climate Change: The Facts», πρώτη μετάδοση BBC One 18 Απριλίου 2019.

«Ενώ η προσαρμογή είναι πλέον επείγουσα και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες προσαρμογής, η κλιματική επιστήμη μας λέει ότι η περαιτέρω θέρμανση και η αύξηση του κινδύνου μπορούν να σταματήσουν μόνο με την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου».
Παγκόσμιο Ινστιτούτο McKinsey , «Κλιματικός κίνδυνος και απάντηση: Φυσικοί κίνδυνοι και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις», 16 Ιανουαρίου 2020

«Η μεγαλύτερη επίγνωση του κλιματικού κινδύνου θα μπορούσε να καταστήσει τον δανεισμό μακράς διάρκειας πιο ακριβό ή μη διαθέσιμο, να επηρεάσει το κόστος και τη διαθεσιμότητα της ασφάλισης και να μειώσει τις τελικές αξίες. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανακατανομή κεφαλαίου και ανατιμολόγηση περιουσιακών στοιχείων. Αυτή η πραγματικότητα θα μπορούσε να συμβεί γρήγορα, με την πιθανότητα επέκτασης των συνεπειών ».
Παγκόσμιο Ινστιτούτο McKinsey , «Κλιματικός κίνδυνος και απάντηση: Φυσικοί κίνδυνοι και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις», 16 Ιανουαρίου 2020

«Η κλιματική αλλαγή είναι ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης… Απαιτεί έτσι μια επείγουσα απάντηση…»
Καθηγητής Hugh Montgomery , διευθυντής του University College London Institute for Human Health and Performance, Lancet Commission Co-President, 22 Ιουνίου 2015.

«Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή ασφάλειας του 21ου αιώνα»
Υποστράτηγος Munir Muniruzzaman (Retd.), Πρόεδρος του Παγκόσμιου Στρατιωτικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Κλιματική Αλλαγή, The Guardian, 1 Δεκεμβρίου 2017

«Υπάρχει πανδημία ατμοσφαιρικής ρύπανσης»
Καθηγητής Thomas Munzel , Ειδικός στην Επεμβατική Καρδιολογία, Παράγοντες Κινδύνου και Πρόληψη, Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Μάιντς, 3 Μαρτίου 2020

«Ενώστε τις τελείες. Συμβαίνει. Συμβαίνει στον κόσμο σου, συμβαίνει στον κόσμο μου. Και ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι σε αυτό - θα γίνει πολύ χειρότερα ".
Dr Sunita Narain , Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Επιστήμης και Περιβάλλοντος. «Climate Change: The Facts», πρώτη μετάδοση BBC One 18 Απριλίου 2019.

«Πρέπει να καταλάβετε, αυτή είναι επίσης μια κρίση για τον κόσμο. Το γεγονός είναι ότι αν οι φτωχοί υποφέρουν σήμερα, τότε και οι πλούσιοι θα υποφέρουν αύριο ».
Dr Sunita Narain , Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Επιστήμης και Περιβάλλοντος. «Climate Change: The Facts», πρώτη μετάδοση BBC One 18 Απριλίου 2019.

«Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή που θα αντιμετωπίσει η άγρια ​​ζωή αυτόν τον αιώνα»
Εθνική Ομοσπονδία Άγριας Ζωής , "Wildlife in a Warming World", 2013.

«Υπάρχουν τρεις παράγοντες σε κακοκαιρίες όπως αυτή: οι βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες και ο άνεμος. Τα επίπεδα βροχοπτώσεων αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και οι καταιγίδες είναι πιο έντονες λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας».
Δρ Friederike Otto , Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επιστήμης του Κλίματος.

"Τα επόμενα 20 χρόνια θα είναι χειρότερα από τα τελευταία 20 χρόνια - όλα το δείχνουν αυτό - και τα πράγματα θα είναι εντελώς τρελά μέχρι το τέλος του αιώνα, αν συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε τώρα".
Dr Angeline Pendergrass , Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας (NCAR) στο Boulder, Colorado, Nature, 20 Νοεμβρίου 2018.

«Ο αντίκτυπος στις οικογένειες θα είναι κάτι για το οποίο δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε ποτέ να προετοιμαστούμε».
Colette Pichon Battle , Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Νομικής και Πολιτικής του Gulf Coast, μιλώντας για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. «Climate Change: The Facts», πρώτη μετάδοση BBC One 18 Απριλίου 2019.

«Αν δεν λάβουμε μέτρα αποφυγής, οι μελλοντικοί μας ωκεανοί θα έχουν λιγότερα ψάρια, λιγότερες φάλαινες και συχνές δραματικές αλλαγές στην οικολογική δομή, με ανησυχητικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους που εξαρτώνται από τον ωκεανό».
Dr Éva Plagányi , Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας, Αυστραλία, 5 Μαρτίου 2019.

«Η vegan διατροφή είναι ίσως ο μεγαλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον αντίκτυπό σας στον πλανήτη Γη, όχι μόνο στα αέρια του θερμοκηπίου, αλλά στην παγκόσμια οξίνιση, στον ευτροφισμός, στη χρήση της γης και στη χρήση νερού. Είναι πολύ μεγαλύτερο το αποτέλεσμα από το να μειώσεις τις πτήσεις σου ή να αγοράσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο».
Δρ Joseph Poore , επιστήμονας περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Guardian, 31 Μαΐου 2018.

«Προσωπικά βρίσκω τα αποτελέσματα ανησυχητικά. Τα είδη προσπαθούν να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν με επαρκή ρυθμό για να διασφαλίσουν ότι οι πληθυσμοί τους θα είναι βιώσιμοι. Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά στη βιοποικιλότητά μας, όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα αυτής της μελέτης. Το γεγονός ότι τα είδη αγωνίζονται να προσαρμοστούν στον τρέχοντα ρυθμό της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση αμέσως προκειμένου τουλάχιστον να σταματήσουμε ή να μειώσουμε τον ρυθμό».
Dr Viktoriia Radchuk , Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research in Germany, Guardian, 23 Ιουλίου 2019.

«Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα και η κάλυψη πάγου της Αρκτικής συρρικνώνεται πιο γρήγορα από ό, τι περιμέναμε. Δυστυχώς, τα δεδομένα τώρα μας δείχνουν ότι είχαμε υποτιμήσει την κλιματική κρίση στο παρελθόν ».
Καθηγητής Stefan Rahmstorf , Καθηγητής Φυσικής των Ωκεανών, Potsdam Institute for Climate Impact Research, 2009.

«Τι ωφελεί να έχουμε αναπτύξει μια επιστήμη αρκετά καλά για να κάνουμε προβλέψεις, αν, στο τέλος, το μόνο που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε είναι να σταθούμε και να περιμένουμε να γίνουν αυτές πραγματικότητα;»
Ο καθηγητής Sherwood Rowland , βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη του αντίκτυπου των CFC στην εξάντληση του στρώματος του όζοντος, «Annals of Chemistry: In The Face of Doubt» του Paul Broder, New Yorker, 9 Ιουνίου 1986.

«Με βάση την νηφάλια επιστημονική ανάλυση, είμαστε βαθιά μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, αλλά οι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν».
Καθηγητής Hans Joachim Schellnhuber, Ιδρυτής του Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων και πρώην πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Παγκόσμια Αλλαγή (WBGU), Ευρωπαϊκή Ημέρα Έρευνας και Καινοτομίας, 24 Σεπ. 2019

«Δεν έχει σημασία πόσο ισχυρές είναι οι απόψεις σας. Εάν δεν χρησιμοποιείτε τη δύναμή σας για θετικές αλλαγές, είστε, πράγματι, μέρος του προβλήματος ».
Coretta Scott King, Αμερικανίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια και ηγέτης των πολιτικών δικαιωμάτων

"Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση πανικού σε εκείνους που πραγματικά καταλαβαίνουν πώς μπορεί να είναι ένας κόσμος 4° C."
Καθηγητής Will Steffen , Διευθυντής του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής. «Αποφεύγοντας το μη προσαρμόσιμο: Κόσμος 4 ° C», Climate Commision, 2012.

«Η κλιματική αλλαγή είναι το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αποτυχίας της αγοράς που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Κινδυνεύουμε με ζημιές σε κλίμακα μεγαλύτερη από τους δύο παγκόσμιους πολέμους του περασμένου αιώνα. Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι ένας εκτεταμένος παγκόσμιος πόλεμος. Οι άνθρωποι θα κινούνταν σε μαζική κλίμακα. Εκατοντάδες εκατομμύρια, πιθανώς δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έπρεπε να μετακινηθούν».
Lord Nicholas Stern , Professor of Economics and Government and Author of The Stern Review on the Economics of Climate Change, 2007. Στην δημόσια διάλεξη της Royal Economic Society (RED), Μάντσεστερ, 29 Νοεμβρίου 2007.

«Η κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Η ζωή και ο πολιτισμός μας όπως τον ξέρουμε διακυβεύονται, όπως γινόταν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Καθηγητής Joseph Stiglitz , Οικονομολόγος, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες, The Guardian, 4 Ιουνίου 2019

«Σχεδόν όλοι είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί έναν σαφή και παρόντα κίνδυνο για τον πολιτισμό».
Καθηγήτρια Lonnie Thompson , διευθύντρια του Byrd Polar Research Center, «Climate Change: The Evidence and Our Options», The Behavior Analyst, 2010.

«Μέχρι να αρχίσετε να εστιάζετε σε αυτό που πρέπει να γίνει και όχι σε αυτό που είναι πολιτικά δυνατό, δεν υπάρχει ελπίδα. Δεν μπορούμε να λύσουμε μια κρίση χωρίς να την αντιμετωπίσουμε ως κρίση. Πρέπει να διατηρήσουμε τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος και πρέπει να επικεντρωθούμε στα ίδια κεφάλαια. Και αν είναι τόσο αδύνατο να βρεθούν λύσεις σε αυτό το σύστημα, τότε ίσως πρέπει να αλλάξουμε το ίδιο το σύστημα ».
Greta Thunberg , ομιλία στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP24, 15 Δεκεμβρίου 2018.

«Τα δάση μπορούν να γίνουν λίμνες μέσα σε ένα μήνα, οι κατολισθήσεις να συμβαίνουν χωρίς προειδοποίηση και οι αόρατες τρύπες που διαρρέουν μεθάνιο μπορούν να καταπιούν ολόκληρες τις μηχανές χιονιού».
Καθηγητής Merritt Turetsky , διευθυντής του Ινστιτούτου Αρκτικής και Αλπικής Έρευνας (INSTAAR) στο CU Boulder, 2020.

"Είναι πραγματικά δύσκολο να δούμε σε τέτοια επίπεδα θέρμανσης πώς θα διατηρήσουμε τη γεωργία μας, έτσι ώστε ο πληθυσμός του κόσμου να μπορεί να τρέφεται πραγματικά".
Dr Peter Stott , επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης και απόδοσης του κλίματος στο Met Office. «Climate Change: The Facts», πρώτη μετάδοση BBC One, Απρίλιος 2019.

«Με τους σημερινούς ρυθμούς των ανθρώπινων εκπομπών, θα υπάρχει περισσότερο CO2 στην ατμόσφαιρα της Γης έως το 2025 από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τουλάχιστον τα τελευταία 3,3 εκατομμύρια χρόνια».
Elwyn de la Vega , Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον «Ατμοσφαιρικό CO 2 κατά τη διάρκεια της μεσαίας Πιατζένσιας θερμής περιόδου και τον παγετώνα Μ2», Επιστημονικές εκθέσεις, 2020.

«Κανείς δεν περίμενε ότι το στρώμα πάγου θα χάσει τόση μάζα τόσο γρήγορα, τα πράγματα συμβαίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι περιμέναμε».
Καθηγήτρια Isabella Velicogna , Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine. «The Great meltdown της Γροιλανδίας», Science magazine, 2017

«Έχουμε ήδη παρατηρήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία. Έχουμε αξιολογήσει την ποσότητα της κλιματικής αλλαγής στην οποία μπορούμε να προσαρμοστούμε. Υπάρχουν πολλά που δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε ακόμη και στους 2ºC. Στους 4ºC οι επιπτώσεις είναι πολύ υψηλές και δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτές ».
Καθηγήτρια Rachel Warren , University of East Anglia, The Conversation, 2014

«Η υγεία των οικοσυστημάτων από τα οποία εξαρτιόμαστε εμείς και όλα τα άλλα είδη επιδεινώνεται πιο γρήγορα από ποτέ. Διαβρώνουμε τα ίδια τα θεμέλια των οικονομιών μας, των μέσων διαβίωσης, της επισιτιστικής ασφάλειας, της υγείας και της ποιότητας ζωής παγκοσμίως ».
Sir Robert Watson , Πρόεδρος της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες των Οικοσυστημάτων, σχετικά με τη δημοσίευση της έκθεσης IPBES 2019.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χάνουμε τη βιοποικιλότητα με έναν πραγματικά μη βιώσιμο ρυθμό που θα επηρεάσει την ανθρώπινη ευημερία τόσο για τις τρέχουσες όσο και για τις μελλοντικές γενιές»
Sir Robert Watson , πρόεδρος της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες των Οικοσυστημάτων, 3 Μαΐου 2019.

«Το σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών αναπτύσσονται για μεγάλο διάστημα, αφήνοντάς τα πιο ευαίσθητα σε ασθένειες και περιβαλλοντικούς ρύπους. Η ζημιά που γίνεται στην παιδική ηλικία διαρκεί μια ζωή. Χωρίς άμεση δράση από όλες τις χώρες, η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει την υγεία μιας ολόκληρης γενιάς ».
Nick Watts , Executive Director of the 2019 Lancet Countdown Report, The Guardian, 13 Νοεμβρίου 2019

«Είναι γενικά ανόητο να στοιχηματίζετε ενάντια στις κρίσεις της επιστήμης και σε αυτή την περίπτωση, όπου διακυβεύεται ο πλανήτης, είναι τρελό».
Καθηγητής Στίβεν Γουάινμπεργκ , βραβευμένος με Νόμπελ Θεωρητικός Φυσικός, «Τρίτες Σκέψεις», Πανεπιστημιακός Τύπος του Χάρβαρντ, 2018.

«Το μέλλον της ανθρώπινης φυλής διακυβεύεται τώρα».
Rowan Williams , πρώην Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, 11 Μαρτίου 2019

«Το να αγνοήσουμε την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής σημαίνει προδοσία των εβραϊκών αξιών».
Ραβίνος Jonathan Wittenberg , το Εβραϊκό Χρονικό, 19 Ιουνίου 2017.

«… Επίσης δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι είναι δυνατή η προσαρμογή σε έναν κόσμο 4° C. Ένας κόσμος 4° C είναι πιθανό να είναι ένας κόσμος όπου οι κοινότητες, οι πόλεις και οι χώρες θα αντιμετωπίσουν σοβαρές διαταραχές, ζημιές και αποδιοργάνωση, με πολλούς από αυτούς τους κινδύνους να κατανέμονται άνισα. Είναι πιθανό ότι οι φτωχοί θα υποφέρουν περισσότερο και η παγκόσμια κοινότητα θα μπορούσε να γίνει πιο διαλυμένη και άνιση από σήμερα. Η προβλεπόμενη θέρμανση 4° C απλώς δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί »
Παγκόσμια Τράπεζα , «Απενεργοποιήστε την υπερθέρμανση: Γιατί πρέπει να αποφεύγεται ένας θερμότερος κόσμος 4° C». Ουάσινγκτον, DC, 2012.

«Η κλιματική κρίση έφτασε και επιταχύνεται πιο γρήγορα από όσο περίμεναν οι περισσότεροι επιστήμονες. Είναι κάτι πιο σοβαρό από το αναμενόμενο, απειλώντας τα φυσικά οικοσυστήματα και τη μοίρα της ανθρωπότητας ».
Προειδοποίηση Επιστημόνων από όλον τον Κόσμο για μια κλιματική έκτακτη ανάγκη, BioScience, Ιανουάριος 2020.

*Eπιλεγμένες φράσεις/αποσπάσματα από την σελίδα https://extinctionrebellion.uk/the-truth/the-emergency/quotes/ν


tags

"ανάπτυξη" #ΣώστεΤηνΉπειρο #Save Agrafa Αγορές Βιολογικών Προϊόντων αγωγοί πετρελαίου Αιθαλομίχλη Αιολικά πάρκα Ανεμογεννήτριες αντικυνήγι ΑΠΕ Αποανάπτυξη Αριστερά και Οικολογία Ασωπός ΒΑΠΕ Βιολογική Γεωργία βιομηχανικές ΑΠΕ Βιοποικιλότητα ΒΙΠΕ Εύβοιας Βρυσούλες Γεωργία Διαχείριση Απορριμάτων Δικαιώματα των ζώων Δίκτυα Ενέργειας Εκτροπή Αχελώου Εμπόριο γούνας Εξασθενές Χρώμιο Εξοικονόμηση ενέργειας εξορύξεις υδρογονανθράκων εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο εξόρυξη χρυσού Ευρωπαίοι Πράσινοι Ιδιωτικοποίηση του νερού Ιχθυοκαλλιέργειες καταστροφική αλιεία Κλιματική αλλαγή κλιματική δικαιοσύνη μέθοδος flash smelting Μεσσαπία Μεταλλαγμένα Μεταλλεία Χρυσού μικρές ανεμογεννήτριες Οικολογία Οικολόγοι Πράσινοι παγκοσμιοποίηση - τοπικοποίηση Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Πολιτική Οικολογία Πράσινη Ανάπτυξη Πράσινο Ινστιτούτο Πράσινοι Οικολογία Πυρηνική Ενέργεια Ραδιενέργεια Ρύπανση Σκουριές Στόχοι ΑΠΕ 2030 Στόχοι ΑΠΕ 2050 Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα τοπικοποίηση υδραυλική ρωγμάτωση υπερθέρμανση φορμόλη Φουκουόκα Φουκουσίμα Φωτοβολταϊκά Χαλκιδική SOS χημικά όπλα Bayer eldorado gold Greenpeace Monsanto TAP