Τα τρωκτικά της "πράσινης ανάπτυξης" (σκίτσο Γιάννης Καλαϊτζής)

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Τραγωδία είναι το ίδιο το κυνήγι: γιατί συνεχίζει να το επιτρέπει η Πολιτεία;

Το μόνο που προσφέρει το κυνήγι είναι απώλειες ζωών, ανθρώπων και ζώων

του Γιώργου Παπασπυρόπουλου

"Με φυσίγγια για αγριογούρουνα στο όπλο, το παιδί ακολούθησε τον αγαπημένο του θείο. Κάτι πήγε λάθος. Τράβηξε τη σκανδάλη και ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Ο πατέρας του παιδιού έντρομος έτρεξε να δει τι συνέβη. Είδε τον αδερφό του νεκρό, άκουσε το παιδί ξεψυχισμένα να λέει «τον σκότωσα», δεν είδε το όπλο να γυρίζει στον αέρα, δίπλα του και να σημαδεύει την καρδιά και το λαιμό του γιού του."

Χιλιάδες οπλοφόροι με άδεια κυνηγιού ή και χωρίς, τριγυρνούν τα βουνά και τα λαγκάδια της χώρας δολοφονώντας ανυπεράσπιστα ζώα που δεν ευθύνονται για τίποτα. Ο κάθε ασυνείδητος (γιατί περί αντρών πρόκειται στο 99%) έχει το δικαίωμα ζωής ή θανάτου απέναντι σε αισθανόμενα όντα που το μόνο που κάνουν είναι να κοσμούν την βιοποικιλότητα του τόπου μας, απαραίτητης όσο και η μείωση των εκπομπών άνθρακα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Οι άνθρωποι αυτοί, κατέχουν όπλα μετά από μια αμφιλεγόμενη διαδικασία ψυχολογικού ελέγχου. Χιλιάδες όπλα. Μπορεί στην χώρα μας να απαγορεύεται η οπλοκατοχή, αλλά όπλα υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι της επαρχίας. Αποτέλεσμα; Να σκοτώνονται συχνά μεταξύ τους οι κυνηγοί, νόμιμοι και παράνομοι, να βρίσκονται όπλα για αντεκδίκηση σε οικογενειακές ή κτηματικές διαφορές αλλά και όπλα για γυναικοκτονίες, όπως μας δείχνουν τα στοιχεία.

Η αφαίρεση της ζωής πουλιών και ζώων για διασκέδαση είναι μια ανήθικη δραστηριότητα που απαγορεύεται σε πολιτισμένες χώρες. Κανείς δεν πεινάει ώστε να βγαίνει στα βουνά προς αναζήτηση τροφής – δεν βρισκόμαστε στο 1800 αλλά στην ανθρωπόκαινο, και η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ζημιογόνα σε πολλά επίπεδα, εδώ στην πολύτιμη βιοποικιλότητα.

Η φυσική αλυσίδα που συνδέει τα όντα έχει χτισθεί σε εκατομμύρια χρόνια και κανείς κομάντο με επαναληπτικές καραμπίνες δεν έχει το δικαίωμα να την κάνει κομμάτια. Υπάρχουν βέβαια εκείνοι που κερδίζουν από αυτήν την δραστηριότητα: βιομηχανίες όπλων, κυνηγετικού ρουχισμού και εξοπλισμού. Ποιοι χάνουν; Η βιοποικιλότητα, τα ζώα και οι άνθρωποι – μια καθημερινή τραγωδία που το κράτος επιτρέπει για ψηφοθηρικούς και οικονομικούς λόγους: “ανάπτυξη” μέσω φόνων…

Το τελευταίο τραγικό συμβάν παρουσιάζεται ως “τραγωδία στο κυνήγι”. Ένας 16χρονος χαροπαλεύει αφού έχει σκοτώσει τον θείο του “περνώντας τον για θήραμα” και μετά προσπαθώντας να αυτοκτονήσει από ενοχές…

Picture

Όχι, τραγωδία είναι το ίδιο το κυνήγι και όλα τα άλλα αναμενόμενα αποτελέσματα μιας ηθικά παράνομης δραστηριότητας που εκμαυλίζει νεαρά παιδιά εκπαιδεύοντάς τα στον φόνο αθώων ψυχών αντί στην προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.

Αν δεν καταργηθεί τώρα το κυνήγι, πότε θα καταργηθεί;

Ποια είναι η διαφορά αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας από την άλλη, εκείνη του ρατσισμού και της ναζιστικής καταδίωξης αθώων ανυπεράσπιστων ανθρώπων;

ΥΓ Είχε καν άδεια ο πιτσιρικάς που έγινε υπεύθυνος για την διάλυση δυο οικογενειών; Το θύμα; Υπάρχουν καν θηροφύλακες να ελέγχουν ποιοι τριγυρνούν οπλισμένοι στη φύση;

Αναδημοσιεύουμε εδώ από το in.gr μια πραγματικά τραγική περιγραφή όσων συμβαίνουν στα βουνά και τα λαγκάδια του τόπου μας επειδή βάρβαρα αισθήματα “βγαίνουν να διασκεδάσουν” με τον πόνο των άλλων αισθανόμενων υπάρξεων:

Τραγωδία στο κυνήγι – «Τον σκότωσα μπαμπά» – Πατέρας με νεκρό αδερφό και γιό σε κρίσιμη κατάσταση

"Ο πατέρας του παιδιού έντρομος έτρεξε να δει τι συνέβη. Είδε τον αδερφό του νεκρό, άκουσε το παιδί ξεψυχισμένα να λέει «τον σκότωσα»…

Δεν είχε ανέβει ποτέ ξανά στο βουνό ή στον λόγγο για να κυνηγήσει, ήταν η πρώτη του φορά και ίσως από τις ελάχιστες που κρατούσε τόσο μεγάλο όπλο. Δύο 24ωρα μετά την έλευση της νέας χρονιάς, ένα παιδί 16χρονών που μαζί με τον 33χρονο θείο του και λίγους ακόμα φίλους βρέθηκαν στο μικρό φράγμα της Αρτας για να κυνηγήσουν, χρειάστηκε να πυροβολήσει μόνο δύο φορές.

Δύο σφαίρες

Η μία ήταν εναντίον του θείου του, τον οποίο πέρασε για θήραμα, και η δεύτερη κατά του εαυτού του, μόλις κατάλαβε το μοιραίο λάθος που είχε κάνει. Η τραγωδία τη δεύτερη μέρα του 2022, που ουσιαστικά ρήμαξε δύο οικογένειες, συνέβη λίγο πριν χαθεί και το τελευταίο φως, στις πεντέμιση το απόγευμα.

Το παιδί δεν έδωσε χρόνο στον εαυτό του να θρηνήσει μετά το μοιραίο λάθος. Είδε τον αγαπημένο του θείο θανάσιμα τραυματισμένο και πάγωσε από τις τύψεις. Σε δευτερόλεπτα, πριν προλάβουν τα παγωμένα πρόσωπα και των υπολοίπων της παρέας να αντιληφθούν την έκταση της τραγωδίας, εκείνος έστρεψε την κάνη του όπλου, θέλοντας προφανώς να σημαδέψει την καρδιά του, και επιχείρησε να δώσει τέλος στη ζωή του.

Ολα λάθος

Στο μικρό φράγμα της Αρτας, η περιοχή του κυνηγιού βάφτηκε από οικογενειακό αίμα, όχι για λόγους αντεκδίκησης, αλλά εξαιτίας ενός ολέθριου λάθος που μετέτρεψε μία περιπετειώδη εξόρμηση σε τραγωδία.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που την εποχή του κυνηγιού η κάνη του όπλου σημαδεύει άθελά της ανθρώπους και όχι θηράματα. Ανθρώπους που σκοτώνονται από δικούς τους ανθρώπους, συγγενείς πρώτου βαθμού, επειδή εκεί ανάμεσα στα πυκνά φυλλώματα και το σκοτάδι, το θρόισμα δεν ξεχωρίζει αν ανήκει σε ζώο ή σε άνθρωπο.

Και δεν συνέβαιναν τέτοιες τραγωδίες τα παλιά χρόνια. Συνέβησαν πολλές μαζί και πριν μέρες, εβδομάδες, μήνες.

Πριν λίγο καιρό, κοντά στο Νεστόριο της Καστοριάς, ένας παππούς πήρε τον εγγονό του και πήγαν για κυνήγι. Ομως από το όπλο του 80χρονου παππού, τραυματίστηκε ο 26 χρονος εγγονός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γρεβενών.

Στο Διδυμότειχο, ένας 48χρονος κυνηγός, μεταφέρθηκε το πρωί μιας Κυριακής στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο δεξί του πόδι. Ο τραυματισμός του προήλθε την ώρα που κυνηγούσε και από απροσεξία αυτοπυροβολήθηκε στα πόδια. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην Ορθοπεπεδική Κλινική του νοσοκομείου.

Λάθος στόχοι

Πριν μερικές εβδομάδες, ένας 23χρονος κυνηγός μεταφέρθηκε με τραύματα στο λαιμό, στο Νοσοκομείο Κορίνθου. Ηταν μέλος μίας παρέας που είχε πάει για κυνήγι κοντά στο χωριό Γκούρα. Είχαν στήσει καρτέρι για αγριογούρουνα, όμως κάποια στιγμή, ο ένας εξ αυτών πέρασε τον 23χρονο για θήραμα και τον χτύπησε. Το τραύμα στον λαιμό του ήταν διαμπερές.

Στην περιοχή του μικρού φράγματος, κάτοικοι άκουσαν κραυγές και φασαρία, ειδοποίησαν την Αστυνομία. Μακριά τους, δεν τους έβλεπαν, είχαν πάει οκτώ άνθρωποι, όλοι συγγενείς μεταξύ τους, για να κυνηγήσουν αγριογούρουνα.

Είχαν και ένα παιδί 16 χρονών, τον οποίο συνόδευε ο πατέρας του, και ο αγαπημένος του θείος, 33 χρονών. Χωρίστηκε η παρέα και απλώθηκε για να καλύψει μεγάλο χώρο, να μεγαλώσει το καρτέρι.

Με φυσίγγια

Με φυσίγγια για αγριογούρουνα στο όπλο, το παιδί ακολούθησε τον αγαπημένο του θείο. Κάτι πήγε λάθος. Τράβηξε τη σκανδάλη και ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Ο πατέρας του παιδιού έντρομος έτρεξε να δει τι συνέβη. Είδε τον αδερφό του νεκρό, άκουσε το παιδί ξεψυχισμένα να λέει «τον σκότωσα», δεν είδε το όπλο να γυρίζει στον αέρα, δίπλα του και να σημαδεύει την καρδιά και το λαιμό του γιού του.

Από την περιοχή, έφυγε το ΕΚΑΒ, μέσα στη νύχτα προς το νοσοκομείο της Αρτας. Μπήκε εσπευσμένα στο χειρουργείο και η κατάσταση του είναι κρίσιμη. Το παιδί χαροπαλεύει, ο πατέρας του ξέπνοος, μην ξέροντας σε τι πλέον να ελπίσει."

πηγή hotshot.gr


tags

"ανάπτυξη" #ΣώστεΤηνΉπειρο #Save Agrafa Αγορές Βιολογικών Προϊόντων αγωγοί πετρελαίου Αιθαλομίχλη Αιολικά πάρκα Ανεμογεννήτριες αντικυνήγι ΑΠΕ Αποανάπτυξη Αριστερά και Οικολογία Ασωπός ΒΑΠΕ Βιολογική Γεωργία βιομηχανικές ΑΠΕ Βιοποικιλότητα ΒΙΠΕ Εύβοιας Βρυσούλες Γεωργία Διαχείριση Απορριμάτων Δικαιώματα των ζώων Δίκτυα Ενέργειας Εκτροπή Αχελώου Εμπόριο γούνας Εξασθενές Χρώμιο Εξοικονόμηση ενέργειας εξορύξεις υδρογονανθράκων εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο εξόρυξη χρυσού Ευρωπαίοι Πράσινοι Ιδιωτικοποίηση του νερού Ιχθυοκαλλιέργειες καταστροφική αλιεία Κλιματική αλλαγή κλιματική δικαιοσύνη μέθοδος flash smelting Μεσσαπία Μεταλλαγμένα Μεταλλεία Χρυσού μικρές ανεμογεννήτριες Οικολογία Οικολόγοι Πράσινοι παγκοσμιοποίηση - τοπικοποίηση Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Πολιτική Οικολογία Πράσινη Ανάπτυξη Πράσινο Ινστιτούτο Πράσινοι Οικολογία Πυρηνική Ενέργεια Ραδιενέργεια Ρύπανση Σκουριές Στόχοι ΑΠΕ 2030 Στόχοι ΑΠΕ 2050 Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα τοπικοποίηση υδραυλική ρωγμάτωση υπερθέρμανση φορμόλη Φουκουόκα Φουκουσίμα Φωτοβολταϊκά Χαλκιδική SOS χημικά όπλα Bayer eldorado gold Greenpeace Monsanto TAP