Τα τρωκτικά της "πράσινης ανάπτυξης" (σκίτσο Γιάννης Καλαϊτζής)

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Ήπειρος - Πετρέλαια στο φως: Επιτέλους ενημέρωση μετά τις καταιγιστικές αντιδράσεις των κατοίκων στην κρυφή έναρξη των ερευνών...

Ανακοινώθηκε ενημερωτική εκδήλωση για τους υδρογονάνθρακες, στις 23 Ιανουαρίου στα Άνω Πεδινά:

Δελτίο Τύπου - Δήμος Ζαγορίου

"Ο Δήμος Ζαγορίου οργανώνει Ανοιχτή Ενημερωτική Εκδήλωση με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με θέμα «Η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο». Στόχος η αναλυτική και επιστημονική ενημέρωση φορέων και πολιτών σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα για την περιοχή του Ζαγορίου και ευρύτερα την Ήπειρο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ζαγορίου στα Άνω Πεδινά, με έναρξη στις 12 μ.μ.

Εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, ενώ θα γίνουν εισηγήσεις από ειδικούς επί του θέματος επιστήμονες, ανάμεσα τους οι σεισμολόγοι, Κώστας Παπαζάχος και Άκης Τσελέντης, γεωλόγοι, καθηγητές ορυκτολογίας, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Α.Ε, Σπυρίδων Μπέλλας, επίσης θα παρουσιαστεί από τον μελετητή (ΕNVECO), Σπύρο Παπαγρηγορίου το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης Προγράμματος Σεισμικών Ερευνών.

Έχουν προσκληθεί και οι εκπρόσωποι των εταιρειών Repsol και Energean, οι οποίες μετέχουν στην Κ/Ξ που ανέλαβε το έργο των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η πολύπλευρη ενημέρωση για το μείζον ζήτημα των ερευνών και πιθανής εξόρυξης υδρογονανθράκων. Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες και εκπροσώπους φορέων να λάβουν απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που τους απασχολούν, ως προς τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον τουρισμό που αποτελεί επένδυση για την περιοχή.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-11.30-12.00 μ. : Προσέλευση συμμετεχόντων.

-12.00 μ.μ.-12.15 μ.μ: Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλειο Σπύρου-Έναρξη εκδήλωσης.

Εισηγήσεις:

1. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2. Ιωσήφ Αθανασιάδης, Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Υδρογονανθράκων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

3. Σπυρίδων Μπέλλας, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Α.Ε.: «Διασφάλιση του Δημόσιου Συμφέροντος και οι Συμβάσεις Υδρογονανθράκων: Ο Ρόλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ)».

4. Γρηγόρης Τσόκας, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ Δ/ντης Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ: «Η έρευνα για αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».

5. Σοφία Σταματάκη, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Τεχνολογία Γεωτρήσεων – Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων, πρώην Πρόεδρος ΕΔΕΥ: «Γεωτρήσεις υδρογονανθράκων: Προβληματισμοί και απαντήσεις».

6. Κώστας Παπαζάχος, Καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ, Σεισμολόγος: «Επαγόμενη σεισμικότητα και εξόρυξη πετρελαίου: Αλήθειες και ψέματα».

7. Νίκος Βαρότσης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων: «Προϋποθέσεις για την άνευ επιπτώσεων ομαλή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων».

8. Ξενοφώντας Σταυρόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων: «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων – Επιπτώσεις στο Γεωπεριβάλλον και στα Υπόγεια Υδατικά Συστήματα».

9. Σπύρος Παπαγρηγορίου ΕNVECO, Μελετητής Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης Προγράμματος Σεισμικών Ερευνών: «Παρουσίαση περιβαλλοντικού σχεδίου δράσης και προγράμματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων γεωφυσικής έρευνας στην Ήπειρο».

10. Άκης Τσελέντης, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου-Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή Ζαγορίου και απαραίτητα για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντολογικών κινδύνων».

11. Σαράντης Δημητριάδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τομέα Ορυκτολογίας- Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ: «Για τα δώρα των Δαναών».

12. Δημήτρης Πασχάλης, Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού: «Η πραγματικότητα της εξόρυξης και μεταφοράς αργού πετρελαίου και η συμβατότητα αυτών των δραστηριοτήτων με την Ήπειρο».

13. Ελευθερία Τσάτση, εκπρόσωπος Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου: «Τουρισμός και Εξόρυξη Υδρογονανθράκων».

-Ερωτήσεις-απαντήσεις, κλείσιμο εκδήλωσης."





Και στο μεταξύ: 

 Και ενώ το Υπουργείο και οι Δημάρχοι ετοιμάζονται για ημερίδες και "ενημερώσεις" κατόπιν εορτής, κάπου εκει έξω στην πανέμορφη φύση μας οι εργασίες των εταιρειών συνεχίζονται με άκρως γοργούς ρυθμούς και πολλαπλάσιο εργατικο δυναμικό... Φυσικό και επόμενο ειναι οσο οι αντιδράσεις φουντώνουν, τόσο εκεινοι θα τρέχουν να τελειώσουν. 

Κανοντας λοιπόν την πεζοπορία μας στην περιοχή Λευκοθέα του Δημου Ζίτσας, εχω να παρατηρήσω τα παρακάτω: 





1) Γιατί στη βάση του βουνου αυτού που εκτελουνται γεωτρήσεις, έχουν βάλει άτομο τσιλιαδόρο να τους ενημερώνει ποιος ανεβαινει κατα επάνω, αφού ειναι καθ'όλα νομιμοι;;;

2) Γιατί αφου μετά απο ώρα περπάτημα οταν φθάσαμε εκει ψηλά και συναντήσαμε τα συνεργεία ολους εκει συγκεντρωμένους και καποιος έδινε οδηγιες τι να πουν (προφανως ειχαν ενημερωθει οτι καποιοι ανεβαινουν απο τον τσιλιαδόρο) και αρχίσαμε να ζηταμε καποιον υπεύθυνο ολοι εκαναν πισω πισω και μας κοιτουσαν έντρομοι για καποια λεπτα και μετα απο εντονη απαιτηση μας υποχρεώθηκε και ηρθε ο Ισπανος υπευθυνος των σεισμικών ερευνων;;;

3) Γιατί επίσης αφου ήταν εκει ο έλληνας υπεύθυνος της Enveco (της εταιρείας που εχει αναλάβει τα "περιβαλλοντικά" του έργου) και μας ακουγε τοση ωρα μπήκε μεσα στο αμάξι του και έκανε τον κινέζο;; Λίγο πριν φύγουμε τον πηραμε χαμπάρι και του ζητήσαμε εμεις να βγει να μας ενημερώσει... Φυσικά προθυμοι ολοι να μας πουν οτι θελουμε λεει, παλι κατοπιν εορτης........αλλα βιαζονταν πολυ να φυγει..

4) Στο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης αναφέρονται για τις σεισμικές ερευνες γεωτρήσεις 10 έως 20 μέτρα βάθους και βαθύτερες όπου τέμνονται οι γραμμές και αυτες σε αποσταση μεταξύ τους ανα 60 μέτρα. Εκεί επάνω ειχαν γινει εκατοντάδες τρυπες σε αποσταση μεταξυ τους ανα 2 με . Και οταν ρωτησαμε γιατι, μας ειπαν χαρακτηριστικά οτι αυτη εκει ειναι λεει test area!!!! Που αναφέρεται αυτο στις μελέτες;;;; Και πως για μια τεστ περιοχή γινονται εκατοντάδες τρυπες;;; 

5) Κάναμε ερωτήσεις διάφορες βάση του ΠΣΔ και σε πολλές απο αυτές οι ίδιοι υπευθυνοι και καλά δεν ηξεραν ακριβώς, δεν θυμόνταν, δεν δεν δεν. Είναι δυνατό να εκτελουν τετοιο μεγάλο εργο και να μη ξερουν απέξω το ΠΣΔ;;;

6) Γιατί τα μεγάλα μηχανήματα τους με τα γεωτρύπανα δεν ειχαν πινακιδες;; Μπορουν έτσι να κυκλοφορουν και να εκτελουν και εργασίες χωρις πινακίδες;;

7) Γιατι εχουν διαλύσει τον αγροτικό δρομο που ανεβαίνει επάνω στο βουνό και δεν εριξαν χαλικι ή υλικο που να επιτρέπει την ανάβαση κανονικά σε ολους;;; Θα το φτιαξουν λενε αμέσως οταν τελειωσουν απο εκεινο το σημείο. Εως τότε φυσικά να πρεπει κανεις να έχει ειδικό αμάξι για να μπορει να φθάσει εκει που ενεργούν τα συνεργεία τους, διαφορετικά ποδαράκια και ωσπου να ανεβει κανεις.... Και για να δουμε τι εννοουν θα τον φτιάξουν όταν τελειώσουν. Θα στρώσουν απλά τη λασπουρα που εχουν δημιουργήσει που και 4χ4 δυσκολευεται να περάσει απο εκει;;;

8) Ο αρχαιολόγος που ηταν υποχρεωτικό να υπαρχει εκει που έκαναν τις τρύπες που ηταν;; Γιατι εμεις ζητήσαμε τον αρχαιολογο και δεν υπήρχε κανεις.....

9) Ρωτήσαμε τον υπευθυνο της Enveco εκει που ειναι η έκθεση του αρχαιολόγου για τις γεωτρήσεις που γινονται και μας απαντησε οτι θα την κάνει μετα τις εκρήξεις!!!

Τέλος ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ εχω να πω!! 
Οι δημαρχοι τωρα τρέχουν να ενημερώσουν τον κόσμο (επειδή υπάρχουν αντιδράσεις, αλλιώς σιγα μην ενημέρωναν, αφου δεν το εκαναν εξαρχης) ενώ παράλληλα δεν υποχρέωσαν τις εταιρείες στο μεταξύ να σταματήσουν καθε εργασία ωσπου να ενημερωθει και ο τελευταιος πολίτης και εκεινοι προχωράνε κανονικά σα να μην τρέχει τίποτα...
Ποιος τους ελεγχει τι κανουν στα δάση και τα βουνα μας και πως το κανουν;; ΚΑΝΕΙΣ!! 
Ας αναλαβουν επιτέλους οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους και ας παρέμβει επιτέλους και κανενας εισαγγελέας να δει τι γινεται. 
Τηρείται το ΠΣΔ;;; 
Εχουν τις ανάλογες άδειες για να κανουν ότι κάνουν;;; 
ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;;

πηγή Κατερίνα Τσαγκαροπούλου /

ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ



tags

"ανάπτυξη" #ΣώστεΤηνΉπειρο #Save Agrafa Αγορές Βιολογικών Προϊόντων αγωγοί πετρελαίου Αιθαλομίχλη Αιολικά πάρκα Ανεμογεννήτριες αντικυνήγι ΑΠΕ Αποανάπτυξη Αριστερά και Οικολογία Ασωπός ΒΑΠΕ Βιολογική Γεωργία βιομηχανικές ΑΠΕ Βιοποικιλότητα ΒΙΠΕ Εύβοιας Βρυσούλες Γεωργία Διαχείριση Απορριμάτων Δικαιώματα των ζώων Δίκτυα Ενέργειας Εκτροπή Αχελώου Εμπόριο γούνας Εξασθενές Χρώμιο Εξοικονόμηση ενέργειας εξορύξεις υδρογονανθράκων εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο εξόρυξη χρυσού Ευρωπαίοι Πράσινοι Ιδιωτικοποίηση του νερού Ιχθυοκαλλιέργειες καταστροφική αλιεία Κλιματική αλλαγή κλιματική δικαιοσύνη μέθοδος flash smelting Μεσσαπία Μεταλλαγμένα Μεταλλεία Χρυσού μικρές ανεμογεννήτριες Οικολογία Οικολόγοι Πράσινοι παγκοσμιοποίηση - τοπικοποίηση Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Πολιτική Οικολογία Πράσινη Ανάπτυξη Πράσινο Ινστιτούτο Πράσινοι Οικολογία Πυρηνική Ενέργεια Ραδιενέργεια Ρύπανση Σκουριές Στόχοι ΑΠΕ 2030 Στόχοι ΑΠΕ 2050 Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα τοπικοποίηση υδραυλική ρωγμάτωση υπερθέρμανση φορμόλη Φουκουόκα Φουκουσίμα Φωτοβολταϊκά Χαλκιδική SOS χημικά όπλα Bayer eldorado gold Greenpeace Monsanto TAP